Hlavní obsah

Marihuana v mikrovlnce. Policie rozbila gang, který prodával drogy do Anglie a Irska

Nový Bor

Rozsáhlý obchod s marihuanou se podařilo rozkrýt policistům z Národní protidrogové centrály (NPC). V rámci operace „POST“, na níž spolupracovali s evropským koordinátorem vyšetřování Eurojust i s policisty z Velké Británie, Irska a Německa, zadrželi a obvinili celkem osm lidí, kteří se starali o síť pěstíren konopí a distribuci marihuany zejména do Velké Británie a Irska.

Zadržení podezřelých pěstitelů marihuany Video: Policie ČR

 
Článek

Organizovaná skupina byla složená jen z Čechů, působila na severu Česka a podle informací Práva byli pachatelé zadrženi v posledním lednovém týdnu v Novém Boru na Českolipsku a v sousední obci Sloup v Čechách.

V čele organizované skupiny stáli podle NPC dva hlavní pachatelé, kteří domlouvali obchody v zahraničí a rozdělovali úkoly dalším členům skupiny.

Poláci pašovali konopí z Moravy v pneumatice, soud je poslal na 12 let do vězení

Krimi

„Předmětem jejich působení byl celý řetězec aktivit, od zakládání indoor pěstíren, samotného pěstování rostlin konopí, odkup od předem domluvených pěstitelů přes jejich zpracování, balení do neprodyšných fólií až po odesílání pod falešnou identitou do zahraničí,“ uvedl ředitel NPC Jakub Frydrych.

Foto: Policie ČR

Zadržení podezřelých pěstitelů marihuany.

Skupina podle zjištění policistů ukrývala marihuanu při její distribuci do zahraničí v důmyslných úkrytech, zpravidla v útrobách kuchyňských potřeb. „Jednalo se například o mikrovlnky,“ upřesnila pro Právo mluvčí NPC Barbora Kudláčková.

Část produkce skupiny končila podle policistů také u odběratelů v České republice. „Prověřování trestné činnosti ukazuje, že takto skupina fungovala několik let,“ doplnil Jakub Frydrych. Zásilky, které nikdy neobsahovaly více než jeden kilogram sušiny marihuany, odcházely podle NPC z Česka do zahraničí pravidelně, minimálně jednou za 14 dní.

Léčebné konopí je od ledna dostupnější

Domácí

„Letecky či pozemní cestou. Jejich hodnota se vývozem násobila a na území ostrovů Spojeného království dosahovala hodnot kolem dvaceti britských liber za jeden gram,“ doplnil Frydrych.

V rámci domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor zajistili policisté celkem 7 pěstíren netechnického konopí. Našli také 16 kilogramů marihuany, 449 rostlin konopí, 200 g kokainu a zajistili předměty ke zpracování rostlinného materiálu a balení zásilek, velké množství mobilních telefonů, SIM karet a výpočetní techniky.

Poláci pašovali konopí z Moravy v pneumatice, soud je poslal na 12 let do vězení

Krimi

Při zátahu policisté našli také 14 krátkých a dlouhých zbraní včetně zásoby nábojů a finanční hotovost různých měn v řádech stovek tisíc českých korun.

Vyšetřování případu nadále probíhá, a to i ve spolupráci s kriminalisty ve Velké Británii a v Irsku. Sedm z osmi obviněných je podle informací Práva stíháno vazebně.

Reklama

Související články

Léčebné konopí je od ledna dostupnější

Od ledna platí nové, výhodnější zákonné podmínky pro zemědělce pěstující léčebné konopí i pro jeho uživatele. Došlo především ke zvýšení povolené složky THC...

Výběr článků

Načítám