Hlavní obsah

Mámil ženy na seznamkách falešným průkazem tajné služby. Sebrala ho zásahovka

Novinky, kub
Praha

Měl airsoftovou zbraň v policejním pouzdře, dva nože a na krku zavěšený průkaz tajných služeb. Takto vybaveného zadrželi v úterý pražští policisté 34letého muže podezřelého, že vylákal přes internetové seznamky peníze z důvěřivých žen. Podle vyšetřovatelů jim namlouval, že působí jako tajný agent. Muže zadržela zásahová jednotka.

Muž se vydával za pracovníka BISVideo: Policie ČR

 
Článek

O případu informovala v pátek mluvčí policie Violeta Siřišťová. Podle ní je zadržený muž recidivista, kterého v minulosti opakovaně trestaly soudy. Pro jakou trestnou činnost to bylo, policie neupřesnila, nyní ho obvinila z toho, že se od konce letošního dubna vydával za agenta.

Z cizího účtu prosázel statisíce korun

Krimi

„Pro tento účel si vyrobil odznak Bezpečnostní informační služby a koupil airsoftovou zbraň. Pod legendou tajného agenta se následně na seznamkách seznamoval s ženami, ze kterých z různých důvodů vylákal peníze,” zmínila mluvčí s tím, že kriminalisté zatím evidují dvě poškozené, kterým celkem způsobil škodu přes 50 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Muž si vyrobil imitaci průkazu příslušníků tajných služeb

„Kriminalisté vyzývají případné další poškozené, které se setkaly s tímto falešným policistou, jestliže se prokazoval průkazem BIS nebo se snažil z nich jakkoliv vylákat peníze, aby se neprodleně ozvaly na linku 158,” požádala policie veřejnost o spolupráci.

Falešné testy i potvrzení o očkování za pár tisíc

Bezpečnost

Policisté muže zadrželi v úterý krátce po půlnoci na ulici v Karlíně ve spolupráci se zásahovou jednotkou. Při prohlídce u něj našli airsoftovou pistoli (imitace CZ 75D Compact) umístěnou v pouzdře označeném anglickým výrazem pro strážce zákona „Police”, na krku mu visel falešný průkaz BIS a v bundě měl dva nože.

Policie muže obvinila z podvodu, za což mu hrozí až dvouleté vězení. Do vazby nemusel, je stíhaný na svobodě.

Foto: Policie ČR

Policie zadržela muže v Karlíně, měl u sebe airsoftovou zbraň

„Obviněný policistům při výslechu sdělil, že utíkal před realitou mizerného života a na základě zkušeností, které získal sledováním televizních pořadů s policejní tematikou, se rozhodl vydávat se za tajného agenta,” dodala Siřišťová.

U zasvěcených by přitom muž vzbudil podezření už tím, že se označoval za agenta BIS a zároveň mával odznakem. V kontrarozvědce – zaměřené zejména na ochranu českého území před destabilizací demokracie a terorismem – totiž pracují zpravodajci, agentem se v jazyce tajných služeb označuje člověk, který se službou naváže spolupráci a za poskytování informací se mu dostane ochrany identity (více na webu BIS zde).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám