Hlavní obsah

Loupeživý gang Slováků křižoval Česko

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Nejméně z dvaadvaceti vyloupení kanceláří různých firem na celém území České republiky se bude zodpovídat trojlístek Slováků, které minulý týden zajistilo komando policejního Útvaru rychlého nasazení nedaleko Miroslavi. Způsobili škodu přesahující dva milióny korun.

Článek

Kanárkově žlutou Avii, se kterou slovenská trojice pod záminkou legální autodopravy podnikala nájezdy za hranice, zastavili členové komanda 22. června ve 4.15 hodin. Ve voze našli lupičské nářadí, kořist z poslední výpravy a plynovou pistoli. "Věděli jsme, že přijeli a znali jsme přibližně prostor, kam se vypravili, ale neznali jsme přesně místo, kde zase udeří.

A protože jeden z nich ještě za dob federace měl páchat trestnou činnost se zbraní, přivolali jsme zásahovou jednotku," řekl znojemský policejní komisař Petr Čech.

Slováci se vypravili do sladovny v Hodonicích, protože ale nebyly vhodné podmínky pro vniknutí do objektu, vykradli firmy v sousedství. Poškození byli překvapeni, že v době, kdy vloupání ohlásili, mohli jim policisté říci, že pachatele již mají.

Všichni ve vazbě

Tři zadržení ve věku osmatřicet, devětatřicet a třiačtyřicet let bydlí ve slovenském Senci. Nejstarší z nich, jako cizinec u nás dosud netrestaný, má bohatou kriminální praxi z dob federace. Podle slovenských kriminalistů měl až dosud na svém kontě 101 vloupání. Všichni tři skončili ve znojemské vazební věznici.

"Dostalo se nám skvělé spolupráce ze strany slovenských kolegů a vůbec všech institucí. V době, kdy my jsme je zadrželi, začala na Slovensku u všech tří domovní prohlídka," dodal Čech. Krátce po zadržení pachatelům sdělil obvinění z jedenácti skutků, kterých se měli dopustit na Znojemsku.

"V současnosti jsou obviněni z dvaadvaceti vloupání s celkovou škodou 2,25 milionu korun. Navíc při trestné činnosti způsobili další škody na majetku za půl milionu korun," uvedl kriminalista. Není divu, základním pracovním nářadím byly speciálně zesílené krompáče. Pracovali s nimi i v sousedství budov, obsazených vrátnými.

Zloději podle dosavadních výsledků šetření řádili v Praze, ve Středočeském kraji, na Vysočině, severní a jižní Moravě. "Vzhledem k rozsahu případ předáme krajskému policejnímu ředitelství. Dokazování není u konce a lze předpokládat, že celková výše škody bude kolem pěti miliónů korun," řekl vedoucí znojemských kriminalistů podplukovník Jan Mráka. Nepřekvapilo by jej, kdyby se dozvěděl o případech z jiných zemí. Povedení autodopravci totiž zajížděli také do Maďarska a Chorvatska.

Premiéra lupičů byla na Znojemsku

Po stopách gangu se nejprve vypravili znojemští kriminalisté. Lupiči udeřili 27. října v Moravském Krumlově a do poloviny prosince po nich ve městě zůstaly čtyři další vykradené firmy. Další obětí se staly kanceláře společnosti v nedalekých Dobelicích. Výsledkem byla škoda za 1,4 miliónu korun.

Všechny případy měly stejný scénář, loupež v nočních hodinách, po vypáčení dveří následovala prohlídka objektu, směřující k nalezení trezoru či pokladny. Zloděje zajímaly především peníze, stravenky a další ceniny. Materiální lup nebyl jejich specializací, i když dovedli přibalit ke kořisti třeba plochý monitor a podobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám