Hlavní obsah

Léta vystavoval torza starých zbraní. Nedovolené ozbrojování, řekla najednou policie a obvinila ho

Právo, Radim Vaculík

Přes třicet let se umělecký kovář Svatopluk Vyvážil (55) z Chomutova věnoval koníčku – hledal a sbíral torza letadel a zbraní z 2. světové války. Nacházel je především v rodném Ústeckém kraji, ale i na Moravě.

Foto: archiv, Právo

Mezi vystavenými předměty nebyly střelbyschopné zbraně.

Článek

Postupně se k němu přidal syn a další dva kamarádi. Před více než dvanácti lety o jejich rozšiřující se sbírku projevilo zájem vedení města Jirkov, které je oslovilo s nabídkou ukázat nalezené předměty veřejnosti.

Proto vznikla v bývalé jízdárně tamního zámku Červený Hrádek expozice pod názvem Výstava letecké archeologie, fragmenty leteckých soubojů nad naší oblastí za 2. světové války. Následně založili i spolek, který se o výstavu staral.

Česká zbrojovka se dohodla na koupi amerického Coltu

Ekonomika

Po dvanácti letech fungování expozice se předloni v červnu objevila v jízdárně policie, vystavené předměty zabavila a výstavu zavřela. Učinila tak na základě trestního oznámení pro domnělý trestný čin zatajení věci, které podal jeden pracovník Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Policie: Zakázané zbraně

Policie celou věc prověřovala a letos v lednu obvinila Vyvážila jako předsedu spolku Aero Archiv Jirkov z nedovoleného ozbrojování. Vyšla přitom ze závěrů odborného vyjádření svých kolegů z ústeckého krajského ředitelství, podle kterých jsou torza zbraní a munice kategorie „A“, tedy zbraně zakázané.

Vyvážilův spolek prý na jejich držení nemá zbrojní licenci ani oprávnění. Sám Vyvážil podle závěrů policistů sice vlastní zbrojní průkaz na zmíněnou kategorii „A“ pro sběratelské účely, i tak prý ale nezákonně.

„Uvedené zbraně by mohl držet, ovšem musel by mít udělenou výjimku, kterou však nemá,“ napsal policejní vyšetřovatel v odůvodnění, proč Vyvážila obvinil.

Na Blízkém východě našli němečtí zbrojaři zlatý důl

Zahraniční

Sběratel se bránil stížností, kterou ale žalobce z Okresního státního zastupitelství v Chomutově Ladislav Kosán 4. března zamítl.

„Jsem z toho nešťastný. Už v tom červnu 2019, kdy nám to zavřeli, jsme koukali s otevřenými pusami, proč to někdo najednou dělá, když to tam bylo dvanáct let vystavené,“ řekl Právu Vyvážil, který se svými přáteli dodnes do expozice nesmí vstoupit. Policie mu vrátila jen část věcí.

„Nechápu, jak vás někdo může obvinit z toho, že tady děláte něco historického, co zveřejňujete,“ kroutil hlavou Vyvážil, kterému nyní hrozí až dvouletý trest vězení.

Je to prý jen šrot

Mezi zabavenými vystavenými předměty byla například torza převážně amerických a německých letadel a výzbroje z nich, pistolí, pušek, kulometů, leteckých kanonů, dělostřeleckých střel, zápalných pum a různých nábojů.

„Nejde o střelbyschopné zbraně, což potvrzuje i odborné vyjádření samotné policie, ale o nefunkční zkorodovaná torza zbraní z války vykopaná při nálezech. Lze je podřadit pod torza zbraní, což je nová kategorie zbraní kategorie D, které může držet každý starší 18 let a kterou zavedla novela zbrojního zákona od letošního února,“ podotkl Vyvážilův obhájce Radek Ondruš.

Plynové pistole je nově nutné registrovat

Domácí

Je podle něj s podivem, že tuto skutečnost, že nejde o zbraně kategorie „A“, jak tvrdí policie, nýbrž povolené „D“, přehlédl státní zástupce.

„Stejně jako přehlédl zbraňovou amnestii, která fakticky zlikvidovala společenskou škodlivost skutku,“ upozornil Ondruš. Z věcí nelze střílet, tedy podle něj nejde o funkční zbraně ani jejich funkční části.

„I z fotek je zřejmé, že se skutečně jedná o šrot,“ dodal Ondruš s tím, že podobné případy už opakovaně vyřešily soudy s tím, že to není trestné. Pokud by bylo, pak by prý musela policie pozavírat většinu hledačů po­užívajících detektory kovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám