Hlavní obsah

Lékařská fakulta v Ostravě dostala trenažér situací, v nichž jde o život

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Dva unikátní trenažéry, na kterých se budou učit studenti nedávno vzniklé Lékařské fakulty Ostravské univerzity chovat se správně v rizikových situacích, byly ve středu slavnostně uvedeny do provozu v budově Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na trenažéru studenti mimo jiné uvidí ukázku práce kriminalistických techniků na místě činu.

Článek

Trenažéry představují dvě situace, se kterými se v praxi budou setkávat především budoucí zdravotničtí záchranáři. První trenažér je modelem bytu, ve kterém se stal závažný zločin, druhý zase představuje havarované vozidlo se zraněnými lidmi.

Trenažéry jsou určeny zejména pro studenty oborů Zdravotnický záchranář a Společenská patologie a logistika terénních rizikových situací. Převážnou část peněz na pořízení unikátní technické pomůcky poskytla Evropská unie z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Simulace dopravní nehody

„Je to unikátní a v republice dosud nerealizovaný projekt pro simulování situací, ve kterých je o život,“ řekl náměstek ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Josef Strouhal.

„Studenti si na trenažérech budou moci prověřit své teoretické znalosti pro zásahy v terénu, jako je vyprošťování zraněných z havarovaných vozů, pohyb v prostoru na místě trestného činu a ohledání místa činu, ale také komunikaci s občanem, kterému byl vykraden byt, komunikaci s obětí násilného trestného činu či komunikaci s účastníky dopravní nehody,“ popsala budoucí využití učební pomůcky Petra Roubíčková z ministerstva školství, které se na projektu podílelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám