Hlavní obsah

Léčebnu v Horažďovicích už podruhé napadli hackeři, vymazali některá data

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horažďovice

Léčebnu dlouhodobě nemocných (LDN) v Horažďovicích na Klatovsku napadli na konci minulého týdne hackeři. Podle informací Práva se jim podařilo vymazat některá data z počítačového systému. Podobnému kybernetickému útoku čelilo toto krajské zdravotnické zařízení i v lednu 2018.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího krajských nemocnic Jiřího Kokošky se nic na chodu léčebny nemění. „Poskytuje veškerou zdravotnickou péči a služby bez omezení,“ prohlásil Kokoška s tím, že blíže se k této záležitosti vyjadřovat nebude s ohledem na probíhající vyšetřování. „Neradi bychom narušili jeho průběh,“ vysvětlil mluvčí.

Hackeři nemají s nemocnicemi slitování. Útočí častěji a chtějí více peněz

Bezpečnost

Šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová ve středu Právu potvrdila, že policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Nikoho ale zatím neobvinili.

Hackerské útoky na nemocnice se vymkly kontrole. Dramaticky jich přibylo

Bezpečnost

Po prvním ataku na léčebnu hackeři získal přístup do počítačové sítě rentgenového oddělení. Změnili uložená data a učinil je nepotřebnými. Policistům se pachatele nepodařilo odhalit a případ odložili.

Většina firem nemá ochranu proti internetovým hrozbám, ukázala studie

Bezpečnost

Ředitel léčebny Martin Grolmus tehdy uvedl, že zřejmě nešlo o cílený útok. „Jsme co do velikosti celkem bezvýznamné zdravotnické zařízení. Spíš se přikláním k tomu, že to byla náhoda,“ reagoval Grolmus. Nyní se ho Právu nepodařilo na pracovišti zastihnout .

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám