Hlavní obsah

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Praha
Aktualizováno

V souvislosti s podezřením, že ruská tajná služba GRU byla zapojená do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích, hledá česká policie dva muže s ruskými pasy. Dvojice se měla na podzim 2014, kdy k neštěstí došlo, pohybovat v ČR, zejména na Moravě. Policie zveřejnila jejich fotografie a jsou na nich stejní muži, které ve Velké Británii podezírají z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala novičokem v roce 2018.

Foto: Policie ČR

Alexander Petrov a Ruslan Boshirov

Článek

Policie hledá dva muže - Alexandra Petrova a Ruslana Boširova.

Jejich fotografie, které v sobotu zveřejnila policie, odpovídají mužům, kteří jsou podezřelí, že v roce 2018 otrávili dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru paralytickou látkou novičok v Salisbury.

„Nejméně od 11. 10. 2014 do 16. 10. 2014 (se měli) pohybovat na území České republiky, nejprve v Praze, následně v Moravskoslezském kraji a Zlínském kraji,“ sdělil v sobotu večer mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Babiš: Rusko bylo zapojeno do výbuchu ve Vrběticích

Domácí

Podle vyšetřovatelů muži používali pomocí dokladů nejméně dvě identity. „Pokud někdo tyto osoby viděl, nebo ví cokoliv o jejich pohybu a činnosti na území ČR, nechť to sdělí na tel.: 241 768 649 (operační středisko NCOZ), případně v běžné pracovní době na tel.: 974 760 530 (NCOZ expozitura Olomouc),“ dodal Ibehej.

Rusko v reakci podle zdroje agentury Interfax oznámilo, že dvojici svých občanů, po nichž česká policie pátrá, do ČR nevydá, neboť je to v rozporu s ruskou ústavou.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve Vrběticích (3. prosince 2014)Video: Pro Novinky Lenka Bláhová

Policie zveřejnila pátrání ve chvíli, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci s ministrem zahraničí Janem Hamáčkem (ČSSD) informovali o podezření kolem Vrbětic a GRU. Hamáček také sdělil, že v návaznosti na vyšetřování vyhostil všechny diplomaty, kteří byli identifikováni jako příslušníci ruských tajných služeb, konkrétně 18 lidí.

Server Respekt.cz s odkazem na policii uvedl, že oba hledaní muži s pasy na fiktivní jména přiletěli 13. října 2014 do Česka a byli předem objednaní na návštěvu muničního skladu ve Vrběticích. V té době se ve skladu údajně nacházely zbraně, které měl nakoupit bulharský obchodník se zbraněmi. Zřejmě dodával zbraně na Ukrajinu, která byla právě ve válce s Ruskem. Výbuch zřejmě neměl nastat v Česku, ale až při transportu zbraní v jiné zemi.

Podle serveru Seznam.Zprávy se ruská rozvědka GRU zaměřila na Vrbětice kvůli válce v Sýrii, kam měla údajně z vrbětického skladu směřovat munice. Podle vyšetřovatelů mohlo jít o sabotáž, aby ze skladu nemohla munice putovat k Američanům, kteří tak chtěli pomoci povstalcům v Sýrii bojujícím proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Rusové naopak Asadův režim podporovali. Web Lidovky.cz uvedl s odkazem na zdroje blízké vyšetřování, že muži hledaní NCOZ se do areálu ve Vrběticích dostali už 15. října, den před výbuchem, a nastražili tam výbušné zařízení. To však s největší pravděpodobností explodovalo dříve, než plánovali, zabít zřejmě mělo někoho, komu byla určena dodávka zbraní, uvedl server.

Ruští agenti vinění z otravy Skripala byli v Česku, uvedl rozhlas

Domácí

K výbuchům v muničních areálech ve Vrběticích došlo v říjnu a prosinci roku 2014. První explozi nepřežili dva lidé. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena a sanace skončila loni v říjnu. Náklady se vyšplhaly do stovek milionů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry místa výbuchu munice (17. října 2014)Video: Policie ČR

Někdejší ruský agent Sergej Skripal byl otráven novičokem společně se svojí dcerou Julijí 4. března 2018 v Salisbury. Na konci června se novičokem z nalezené lahvičky otrávila i dvojice lidí v nedalekém Amesbury. Skripal, jeho dcera i Charlie Rowley otrávený v Amesbury přežili. Rowleyho přítelkyně Dawn Sturgessová na následky otravy zemřela.

Třetím agentem zapojeným do otravy Skripala je Denis Sergejev

Evropa

Británie i další evropské státy vzápětí ukázaly prstem na Rusko, Moskva ale jakýkoli podíl na útoku odmítala. Dvojice podezřelých agentů dokonce týž rok vystoupila v ruské televizi, kde vysvětlovali že s pokusem o likvidaci Skripala neměli nic společného a do Salisbury jeli náhodou jako turisté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám