Hlavní obsah

Skripalovi? Kdeže, jeli jsme se podívat na Stonehenge, tvrdí údajní ruští agenti

Moskva

Dva Rusové, které Britové viní z otravy někdejšího dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury, tvrdí, že s útokem nemají nic společného. Muži - podle Britů agenti ruské rozvědky - uvedli, že ve městě sice byli, ale jen jako turisté. Chtěli prý vidět Stonehenge. Alexander Petrov a Ruslan Boširov to řekli v rozhovoru pro ruskou televizi RT.

Foto: Reuters

Alexander Petrov a Ruslan Boširov

Článek

„Naši přátelé nám dlouho doporučovali, abychom tohle krásné město navštívili,“ odpověděli svorně Petrov a Boširov na dotaz, co dělali v Salisbury.

Když se redaktorka podivila nad tím, co by tam mělo být tak nádherného, odpověděli údajní ruští rozvědčíci, že nedaleký komplex menhirů Stonehenge, celosvětově známá katedrála a další památky.

Foto: Handout, Reuters

Alexander Petrov (vlevo) a Ruslan Boširov

„Do Británie jsme přiletěli 2. března a do Salisbury dorazili 3. března. Samozřejmě jsme tam jeli, abychom navštívili Stonehenge a Old Sarum (lokalita s pozůstatky historického osídlení - pozn. red.). Nakonec jsme tam nešli, protože všude bylo bláto a byla zima. Promokli jsme, sedli jsme na vlak a vrátili se do Londýna,“ vysvětloval pro RT Petrov.

Foto: Mapy.cz

Salisbury, Amesbury a turistické cíle v okolí, kam měli podle svých slov původně namířeno Rusové podezřelí z útoku na Sergeje Skripala.

Podle svých slov strávili muži v Salisbury zhruba hodinu.

Chtěli prý říct svou verzi

Do ruské televize dvojice údajně přišla sama, aby mohla říci svou verzi příběhu. Ta britská pro ni příliš lichotivá není. Londýn tvrdí, že jsou Petrov a Boširov agenty ruské rozvědky GRU a do Británie přicestovali, aby zavraždili někdejšího dvojitého britsko-ruského agenta Sergeje Skripala. Měli k tomu použít nervově paralytický jed ze skupiny novičok.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Experti v protichemických oblecích u stanu na místě otravy agenta Skripala

Pokud jde o lahvičku s parfémem, jež podle britských vyšetřovatelů obsahovala novičok, Boširov ironicky odmítl, že by něco takového u sebe měli.

„Není hloupé, aby normální chlápci u sebe měli ženský parfém? Celníci prověřují všechno, asi by se ptali, proč mají muži ve svých zavazadlech ženský parfém. Ne, neměli jsme to,” odpověděl Boširov na dotaz šéfredaktorky RT Margarity Simonjanové, která s nimi rozhovor vedla.

Co tvrdí Britové
Podle Britů dorazila podezřelá dvojice z Moskvy do Londýna 2. března a do ruské metropole se vrátila 4. března. Poté, co dvě noci přespali v hotelu City Stay ve východním Londýně, odjeli 4. března do Salisbury. Podezřelé zachytila kamera v Salisbury na Wilton Road nedaleko místa útoku v 11:58, uvedla BBC. Kontaminaci novičokem zaznamenali vyšetřovatelé v hotelovém pokoji, kde byli Rusové ubytováni, uvedla televize Sky News.

Bývalý ruský agent Sergej Skripal byl otráven novičokem společně se svojí dcerou Julijí 4. března. [celá zpráva]

Británie i další evropské státy vzápětí ukázaly prstem na Rusko. [celá zpráva] Moskva jakýkoli podíl na útoku spáchaném látkou vyvinutou v sovětských laboratořích od počátku vehementně odmítá.

Na konci června se novičokem z nalezené lahvičky otrávila i dvojice lidí v nedalekém Amesbury. Skripal, jeho dcera i Charlie Rowley otrávený v Amesbury přežili. Rowleyho přítelkyně Dawn Sturgessová na následky otravy zemřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám