Hlavní obsah

Kuchař procestoval svět jako podvodný mluvčí Kavana

– PRAHA
Novinky, Pavel Blažek

Policie začala stíhat 19letého kuchaře Lukáše Kohouta z Varnsdorfu, který se v médiích přiznal, že se vydával za mluvčího předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana. Z titulu této funkce podle jeho slov cestoval do zahraničí za peníze Poslanecké sněmovny. Vyšetřovatel ho v pondělí obvinil z podvodu a poškozování cizích práv.

Foto: Pavel Kalina

Společná fotka otužilců při koupání na rybníku s názvem Dolní peklo.

Článek

Potvrdila to Iva Knolová z pražské policejní správy.

Na Kohoutův případ upozornila poprvé média koncem loňského roku. Kohout, který podle vlastního tvrzení vystudoval obor kuchař-číšník, si začátkem prosince objednal za peníze poslaneckého klubu ČSSD let na Srí Lanku. Pro údajnou Kavanovu cestu si tehdy zamluvil soukromé tryskové letadlo za 2,5 miliónu korun a ochranku za 100 tisíc korun. Kohout se čtyřmi známými dokonce objednaným letadlem odletěl, ale nedostal povolení k přeletu nad Indií, a tak letadlo přistálo na Kypru, odkud se vrátilo do Prahy.

Bezstarostně k výslechu

V pondělí na cestě k policejnímu výslechu v Bartolomějské ulici v Praze 1 však působil bezstarostně. Jedinou obavu měl z toho, aby neskončil ve vyšetřovací vazbě. "U výslechu všechno přesně popíšu," řekl Právu.

Na otázku, zda si uvědomuje, že se dopustil závažného trestného činu, bezelstně odpověděl: "Pak po pravdě popíšu svou trestnou činnost. Závažná nebyla. A škodu uhradím."

Důkazů je dost

Policejní rada Petr Čeněk se opíral při vznesení obvinění o dostatek věcných důkazů. Listiny, v nichž se Kohout vydával za mluvčího Kavana při objednávce ochranky firmy Samcora během letu na Srí Lanku, účetní doklady zaslané leteckou společností Silesia Air sněmovnímu klubu ČSSD za tento let a další důkazy.

"Podněty k zahájení trestního stíhání zaslali loni v prosinci Jan Kavan a poslanecký klub ČSSD," sdělil Čeňkův nadřízený Bohumil Machač.

Exotické dovolené

Kohout se ale podle dostupných informací vydával i na další exotické cesty, které vydával za oficiální cesty funkcionáře parlamentu. Letecky navštívil například Jihoafrickou republiku, Maledivy, Thajsko, Tunisko, Peru, Kolumbii, Ukrajinu, Albánií, Venezuelu a řadu dalších států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám