Hlavní obsah

Kšefty s léky, cinklé posudky i „papír“ na covid. Policie obvinila pětici v čele s lékařkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až desetileté vězení hrozí pěti lidem, které policie v Praze obvinila z nelegálního byznysu s léky na recept, znaleckými posudky nebo testy na covid. Vše podle kriminalistů rozjela lékařka, kterou dříve postupně propustili dva zaměstnavatelé, načež se rozhodla postavit na vlastní nohy. Svým počínáním s ostatními kumpány se ale rozkročila mezi hned několik paragrafů trestního zákoníku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu ve čtvrtek informoval mluvčí policie Richard Hrdina. Třiapadesátiletou lékařku propustili před několika lety z jedné z pražských nemocnic, kde podle mluvčího nevyhovovala představám vedení, načež i další zaměstnavatel ukončil spolupráci stejně. V jakém oboru žena medicínu vystudovala, policie neupřesnila.

Na třetí pokus o práci mezi zdravotníky již nedošlo a žena se podle vyšetřovatelů dala obchodně dohromady s dvěma společníky (33 a 53). Tehdy začaly nekalosti.

„Jako lékařka s uděleným oprávněním k poskytování zdravotnických služeb a s přístupem do elektronické databáze jim poskytla tento přístup společně s lékařskými razítky,” popsal Hrdina.

Podle kriminalistů začali za peníze předepisovat léky s obsahem psychotropních látek. Recepty pak z části prodali a zbytek vyzvedli v lékárnách různě v Praze, načež léky dále distribuovali.

Z pohledu čísel za rok dokázali podle policie vystavit přes 1000 receptů na zhruba 2000 tisíce balení léků. „Jelikož obsah každého balení se pohyboval kolem sta tablet, celkově se takto dostali k více než 150 000 kusů léčiv,” upřesnil Hrdina.

Policie obvinila 16 lidí za podvod s úrazovými pojistkami, je mezi nimi i lékař

Krimi

Kromě toho nabízeli čachry se zdravotními posudky. Například odsouzeným,  kteří se chtěli vyhnout nástupu do vězení, ale zároveň se neskrývat před úřady s rizikem, že na ně soud vydá zatykač, uměla trojice vyřešit na první pohled neřešitelné pomocí posudkem ušitým na míru se všemi náležitostmi a hlavně špatnou diagnózou.

Další pomyslnou díru na trhu lékařka podle spisu našla při koronavirové krizi a zaplnila ji službou nazvanou „Homeoffice”. Jednalo se o zhotovení pozitivního testu na covid, který byl v tu chvíli propustkou domů zaměstnancům, kteří místo boje s epidemií využili možnosti zůstat týden doma bez čerpání dovolené.

Odsouzený lékař: Podváděl jsem s vědomím pojišťovny

Domácí

„Všechny služby poskytovali za nemalou úplatu a obchodu se velmi dařilo. Jejich byznys přerušila až návštěva kriminalistů, kteří všechny tři zadrželi. V policejních poutech skončili i jejich dva spolupracovníci, kteří se podíleli na shánění klientů a další distribuci,” uvedl mluvčí.

U všech pěti obviněných se trestní stíhání týká paragrafu trestního zákoníku o nedovolené výrobě psychotropních látek a jiného nakládání s nimi, dva z nich kriminalisté navíc podezírají z padělání a pozměnění veřejné listiny.

Státní zastupitelství s policií navrhovaly u všech pěti vzetí do vazby, soud tam nakonec posla tři z nich. Pětici v případě odsouzení hrozí až desetileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám