Hlavní obsah

Kriminalita v Česku po deseti letech klesla, ubylo vražd i krádeží

Právo, ČTK, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Kriminalita v České republice loni poprvé po deseti letech poklesla, proti roku 2013 o 11,3 procenta. Policie zaznamenala 289 tisíc trestných činů. Objasněnost případů vzrostla o pět procent na 49 procent. Kriminalisté zajistili majetek, peníze a výnosy z trestné činnosti za zhruba osm miliard korun.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva náměstek pro kriminální policii a vyšetřování Zdeněk Laube, policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek na tiskové konferenci v Praze

Článek

„Poprvé za deset let klesl počet trestných činů spáchaných na našem území pod 300 tisíc,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.

Pokles se týkal všech krajů včetně hlavního města. Praha nadále zůstává nejvytíženějším regionem, kde se odehraje čtvrtina všech deliktů. Následuje Moravskoslezský a Středočeský kraj, nejlepší situace je naopak na Karlovarsku, Pardubicku a Vysočině.

Policejní prezident Tomáš Tuhý označil za prioritní oblasti, na které se policie zaměřuje, divácké násilí, drobnou kriminalitu, zajišťování výnosů z trestné činnosti, bezpečnost silničního provozu, boj s drogovou scénou, terorismem, extremismem či počítačovou kriminalitou.

Méně je i vražd

Navzdory loňskému úspěchu bude policie usilovat o navýšení početních stavů. „V roce 2010, kdy byla kriminalita srovnatelná s loňskem, pracovalo u policie 45 tisíc lidí, loni jich bylo jen 40 tisíc,“ uvedl Tuhý.

Do svých řad by policie ráda získala dalších 4000 pracovníků. Nároky se podle Tuhého zvýší i na rozpočet. „Trestná činnost se sofistikuje, zločinci se profesionalizují. Je třeba lidi nejen získávat, ale také vzdělávat,“ vysvětlil policejní prezident.

Počet vražd se podle šéfa úřadu kriminální policie a vyšetřování Milana Pospíška snížil o 21 z předloňských 182.

Policisté loni nejčastěji vyšetřovali majetkové trestné činy, kterých bylo přes 209 tisíc. Jejich počet meziročně klesl o 35 740, nejvíc se nížil počet krádeží a vloupání. Hospodářských trestných činů loni bylo 30 731 a násilných činů 16 949.

Policie loni stíhala přes 114 600 lidí, což je zhruba o 3000 meziročně méně. Více než polovinu stíhaných tvořili recidivisté, kteří se zaměřují hlavně na majetkovou trestnou činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám