Hlavní obsah

Kriminalita loni výrazně klesla. Může za to covid-19 a méně cizinců

– Praha • Aktualizováno

Kriminalita v České republice v loňském roce klesla o téměř 17 procent. Podle policie se stalo nejméně trestných činů v novodobé historii. Důvodem je především koronavirová krize a méně cizinců.

Foto: Policie ČR

Kriminalita v roce 2020 klesla o více než 16 procent.

Článek

V roce 2020 se stalo 165 525 trestných činů, trestná činnost poklesla o 33 696 skutků, což je 16,9 procenta. Objasněnost stoupla o tři procenta na 56,3 procenta.

„Hlavní příčiny poklesu trestné činnosti lze samozřejmě spatřovat v omezujících opatřeních, která zapříčinila menší mobilitu osob v České republice, v omezení vstupu občanů ostatních zemí k nám a dále také v novelizaci trestního zákoníku, ve které došlo ke změně hranice výše škody při kvalifikaci trestného činu na 10 000 Kč," uvedl ředitel úřadu vyšetřování policejního prezidia Luděk Fiala.

Foto: Policie ČR

Policie zaznamenala pokles kriminality v roce 2020 ve všech sledovaných kategoriích.

Za šíření covidu jsou stíháni čtyři lidé

Koronavirus

Poslední faktor měl však zanedbatelný vliv, protože novela zákona vstoupila v platnost až v říjnu. Kriminalita klesla ve všech sledovaných skupinách, například krádeží ubylo o 14 tisíc. U násilných trestných činů policie zaznamenala pokles o téměř 10 procent. Vražd se stalo 130, což je o 13 méně než v roce 2019.

Šest měst už má policejní mapy kriminality

Krimi

„Stále platí, že významné procento těchto skutků je spácháno osobami, které se s obětí znají, nebo jsou dokonce v příbuzenském poměru,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Méně trestných činů zaznamenali ve všech krajích. Největší rozdíl byl v Praze, kde bylo spácháno v roce 2020 38 059 trestných činů, jde o pokles téměř 24 procent.

Dva mrtví u auta na odlehlém místě. Policie vyšetřuje vraždu v Horním Slavkově

Krimi

Druhý největší pokles, tj. o více než 22 %, policie evidovala v Karlovarském kraji a za zmínku zajisté stojí i kraje Královéhradecký a Moravskoslezský. Nejméně trestná činnost klesla ve Středočeském kraji, a to jen o 11,4 procenta.

„Trestnou činností byla způsobena škoda v souhrnné hodnotě 22,5 miliardy korun s tím, že na celkovém objemu se více než 70 % podílely hospodářské trestné činy. Zajímavostí pak je, že průměrná výše škody v přepočtu na jeden trestný čin činila u hospodářských deliktů více než 850 000 Kč a u majetkových necelých 53 000 Kč,“ dodal Moravčík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám