Hlavní obsah

Šest měst už má policejní mapy kriminality

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestice českých měst dostala poprvé k dispozici údaje z podrobné policejní mapy kriminality. Mohou díky tomu například efektivněji posílat hlídky strážníků do rizikových částí města nebo zpřehlednit veřejný prostor tam, kde se občané necítí bezpečně.

Foto: kriminalita.policie.cz

Policejní mapa kriminality

Článek

Mapu kriminality pro veřejnost, kde si lidé mohou vyhledat informace o kriminalitě ve svém sousedství, představila policie a vnitro minulý týden na stránce kriminalita.policie.cz.

Kdokoli si na tomto webu může najít, kolik a jakých přestupků či trestných činů se stalo v části obce, kde bydlí, a jestli je policie objasnila. Projekt začíná v Praze, Kladně, Kolíně, Liberci, Jablonci nad Nisou a v Turnově.

Projekt by měl našemu městu přinést lepší zacílení policejních hlídek do rizikových oblastí
Tomáš Svačina, Jablonec nad Nisou

Tato mapa je nicméně „osekanou“ variantou podrobných map, jež má policie k dispozici pro své potřeby už několik let a které obsahují výrazně více detailů, třeba přesnou lokalitu, kde k trestným činům došlo.

Jedním z cílů projektu, který spolufinancuje Evropská unie, je, aby tyto mapy, i když v porovnání s policejními méně podrobné, využívaly pro předvídání a prevenci kriminality také obce.

„Tyto mapy nejsou určené pro veřejnost, ale výhradně pro zástupce obce, konkrétně pro koordinátory prevence kriminality,“ řekl Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Obce s mapou a daty mohou pracovat podle svých potřeb a zároveň se k nim dostanou i městské policie.

Krádeže, přepadení i vraždy přehledně. Policie zveřejnila mapu kriminality

Krimi

Do konce příštího roku města vyhodnotí, jak se jim se systémem pracuje, a dodají zpětnou vazbu, jak jej vylepšit. Následně by přístup k těmto mapám kriminality měly získat všechny české obce.

Obyvatelé mohou nejprve v internetových anketách popsat, nakolik se ve svém městě cítí bezpečně. Jablonec první kolo dotazníku uzavře na konci letošního roku, na konci pilotního provozu na podzim příštího roku se občanů na jejich názor na bezpečnost ve městě zeptá znovu.

Díky znalosti podrobných dat radnice očekávají, že se jim podaří cílenými zásahy snížit kriminalitu.

„Projekt by měl městu a jeho občanům přinést lepší zacílení policejních hlídek do rizikových oblastí, a to díky přístupu k detailním datům o kriminalitě na území města. To by se ve svém důsledku mělo projevit snížením kriminality, zvýšením bezpečnosti a vyšší objasněností trestné činnosti páchané na území Jablonce nad Nisou,“ uvedl manažer prevence kriminality jabloneckých strážníků Tomáš Svačina.

Koronavirus srazil kriminalitu. Až na vraždy

Krimi

V Kolíně věří, že přístup k podrobným mapám pomůže jak městské policii při každodenní činnosti, tak i městu v dlouhodobých projektech. Podle koordinátora prevence kriminality kolínské radnice Tomáše Žáka si lze využití dat v praxi představit například posílením hlídek strážníků v konkrétní oblasti a čase.

„Ale zároveň to může posloužit k dlouhodobým projektům, v tradičně problémových lokalitách například přidáním pouličního osvětlení či prořezáváním křovin, tak aby se tam nikdo nemohl schovávat,“ popsal Právu Žák.

V Kolíně už spolupráce mezi státní a městskou policií a městem probíhá, jednou za měsíc se konají schůzky jejich představitelů a některých městských odborů. „Přínos je určitě v tom, že nebudeme muset čekat na údaje od policie, ale můžeme si je vyhledávat sami podle svých potřeb,“ doplnil Žák.

Reklama

Výběr článků

Načítám