Hlavní obsah

Korupční aféra plzeňského politika míří k soudu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Po více jak ročním vyšetřování policisté uzavřeli korupční aféru dnes již bývalého člena plzeňského zastupitelstva za ODS a radního prvního městského obvodu Petra Tofla. Šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená Právu v pondělí potvrdila, že na čtyřicetiletého politika podala obžalobu k soudu.

Článek

„Je podezřelý z trestných činů nepřímého úplatkářství a padělání a pozměňování veřejné listiny,“ upřesnila Zelená. Společně s Toflem usedne na lavici obžalovaných také plzeňský notář Zdeněk Veverka, který podle policie pomohl Toflovi k obhajobě podvodně vyrobeným důkazem. Oběma mužům hrozí v případě uznání viny až dva roky vězení.

Tofl měl před třemi lety převzít úplatek ve výši půl miliónu korun od ředitele společnosti Blue Earth s.r.o. Jiřího Galody za to, že zajistí urychlení reklamačních oprav na městském objektu u mostu Milenia, který měla jmenovaná společnost v pronájmu a provozovala tam garáže.

K odhalení korupce pomohla policistům náhoda

Při loňské domovní prohlídce provedené u Galody v souvislosti s podezřením z násilné trestné činnosti objevili kriminalisté videonahrávku, na které je patrné, jak Galoda peníze Toflovi předává. „Z nahrávky je naprosto jasné, na co těch půl miliónu bylo určeno,“ řekl Právu tehdejší jednatel a spolumajitel společnosti Blue Earth Tomáš Frič, který peníze pro Tofla připravil.

„Potřebovali jsme, aby město zatlačilo na zhotovitele stavby, který měl v rámci záruky napravit chyby, které znemožňovaly využít objekt v plném rozsahu. V tom měl právě Tofl pomoci a využít přitom kontakty a úzké vazby na špičky ODS, která tehdy prakticky ovládala radnici,“ uvedl Frič.

Jenže dodnes objekt opraven není. Z vyšetřování nevyplývá, jestli se Tofl o něco pokusil anebo jen předstíral, že to dokáže zařídit, aby z firmy vylákal peníze. Frič tvrdí, že půl miliónu byla jen jakási záloha s tím, že jakmile se s opravami pohne, měly být Toflovi vyplaceny další peníze.

„Těch půl miliónu nebyla konečná částka. Já jsem dal peníze a pan Galoda se měl o ty věci kolem oprav postarat. Neměl jsem čas to hlídat, byl jsem zaneprázdněný spoustou dalších podnikatelských aktivit. Než jsem se dostal k tomu, abych zkontroloval, jestli se v tom něco udělalo, zatkla mě policie,“ sdělil Frič, který v současnosti sedí ve vězení za padesátimiliónový podvod.

Tofl, který v průběhu policejního vyšetřování rezignoval na politické funkce, se hájil tím, že nešlo o úplatek ale o zálohu na dodávku zboží . Jako důkaz předložil smlouvu z roku 2005 ověřenou notářem Veverkou. Policisté ale zjistili, že smlouva byla ověřena dodatečně až v průběhu trestního stíhání. V době, kdy jí měl notář podle svých slov potvrdit a ověřit, vůbec neexistovala.

Do problémů během vyšetřování korupční kauzy se dostala i sama policie. Státní zástupce totiž vyšetřujícímu policistovi odňal pro závažná pochybení jednu z trestních věcí, která s úplatkářskou aférou souvisela. Následně pak vyšetřovatele odvolal z Toflova případu jeho nadřízený.

„V postupu policejního vyšetřovatele jsme zjistili taková pochybení, která mohla způsobit ztrátu potenciálních důkazů,“ potvrdila náměstkyně krajské státní zástupkyně Dagmar Lindenthalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám