Hlavní obsah

Komora potrestala lékárnici, která málem zabila novorozence v hradecké nemocnici

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Česká lékárnická komora (ČLnK) uznala vinnou svou členku, která minulý rok namíchala několikanásobně vyšší obsah fenobarbitalu, čímž ohrozila životy tří novorozenců. Komora ženě, která pracuje v lékárně v nemocnici v Hradci Králové, uložila disciplinární opatření. Na dotaz Novinek to ve středu řekl mluvčí ČLnK Aleš Krebs.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Paní kolegyně byla Čestnou radou ČLnK shledána vinnou a bylo jí uloženo disciplinární opatření. Více podrobností však nemohu sdělit, neboť je disciplinární řízení neveřejné a ani disciplinární rozhodnutí není vyhlašováno veřejně,“ sdělil Krebs.

Podle jeho slov lze uložit sankci ve formě pokuty až po vyloučení z řad komory. To by znamenalo ukončení její činnosti jako lékárnice. Žena se může proti rozhodnutí komory odvolat, její vinu by tak řešil soud. Zda tak učinila, ale Krebs neřekl, protože ani to mu neumožňují předpisy.

„Obdobné výjimečné situaci, k níž došlo individuálním pochybením, nelze bohužel nikdy stoprocentně zabránit. V rámci vzdělávání samozřejmě trvale upozorňujeme lékárníky, přestože jsou si toho sami velmi dobře vědomi, kromě vlastní odborné stránky také na důslednou kontrolu prováděných činností,“ konstatoval mluvčí lékárnické komory.

Lékárnici v nemocnici kontrolují

Vedení nemocnice o závěrech šetření zatím žádné informace nemá. „Zatím o tom nic nevím. Žena u nás stále pracuje pod zvýšeným dohledem. Kolegové kontrolují její práci,“ informoval Novinky mluvčí nemocnice Zdeněk Tušl.

Případ se odehrál na přelomu srpna a září. Podle policie, která o něm informovala v lednu, byly dávky léků tak vysoké, že jen díky včasnému zásahu spočívajícímu ve vysazení léku lékařem dětské kliniky nedošlo ke smrti novorozenců ani k žádnému závažnému následku na jejich zdraví. [celá zpráva]

Policie případ vyšetřovala jako pokus o vraždu na více osobách, pak jej ale odložila a potrestání pracovnice lékárny předala komoře.

Řediteli nemocnice podezření předali přímo lékaři, kteří si všimli u tří dětí otravy fenobarbitalem. Ten se používá pro léčbu novorozeneckých křečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám