Hlavní obsah

Kajínek definitivně zůstane ve vězení na doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní soud v Praze v pátek pravomocně rozhodl o tom, že Jiří Kajínek stráví zbytek života ve vězení. Soudci zamítli Kajínkovu stížnost, kterou nejznámější český vězeň podal proti rozhodnutí plzeňského soudu.

Článek

Mluvčí vrchního soudu Jan Fořt uvedl, že senát v neveřejném jednání o stížnosti rozhodl. Výsledek ale zatím nemůže zveřejnit, dokud se ho nedovědí všechny zúčastněné strany.

Letos v březnu plzeňský soud nevyhověl Kajínkově žádosti o obnovení řízení. [celá zpráva] Kajínek byl v roce 1998 pravomocně odsouzen za dvojnásobnou vraždu na doživotí. Odsouzený však tvrdí, že čin nespáchal.

Kajínek opakovaně naznačoval i propojení kriminálního podsvětí s policejními špičkami na Plzeňsku, které prý měly zájem na jeho odsouzení.

Kajínek se na podzim 2000 proslavil svým útěkem z věznice na Mírově, která patří k nejpřísněji stráženým českým káznicím. [celá zpráva]

Kajínkova advokátka je rozhodnutím zdrcena

Kajínkova obhájkyně Klára Slámová nyní počká, až dostane od vrchního soudu písemné vyhotovení usnesení, poté podle svých slov podá ústavní stížnost a také podnět ministrovi spravedlnosti k podání stížnosti pro porušení zákona.

"Je to hrozné, co na to říct, jsme zdrceni. Podle našeho názoru jsme dodali dostatek důkazů na to, aby byl proces obnoven. Více se k věci vyjadřovat nebudeme, ještě jsme neobdrželi rozhodnutí, a neznáme tedy důvody zamítnutí," uvedla Slámová.

Ke svéráznému soudci byl soud shovívavý

Vrchní soud v Praze navíc podle Slámové zrušil usnesení plzeňského krajského senátu, jenž označil chování soudce Boučka za podjaté. Bouček přesvedčoval přísedící u soudu s Kajínkem, že jeho trest je oprávněný. "Tohle není žádná výjimečná situace, že Kajínek dostal doživotí. Je to přeci jedna verbež," říká soudce Bouček na nahrávce, kterou pak odvysílala televize Nova.

"Vrchní soud zrušil rozhodnutí o podjatosti krajského senátu a věc zřejmě vrátil zpět do Plzně," doplnila k tomu Slámová. Boučkův senát se z projednávání případu vyloučil od 10. března 2006, tedy dva dny po zamítavém rozhodnutí o Kajínkově žádosti. Na jeho původním stanovisku to tak nic nemění.

Reklama

Související témata:

Související články

Kajínek se nedočkal, proces obnoven nebude

Plzeňský krajský soud ve čtvrtek s konečnou platností rozhodl, že nebude obnoven proces s Jiřím Kajínkem, odsouzeným v roce 1998 k doživotí za dvojnásobnou...

Kajínek má opět šanci na nový proces

Vrchní soud v Praze v pondělí v neveřejném odvolacím jednání zrušil verdikt plzeňského krajského soudu, který v září zamítl žádost doživotně odsouzeného vraha...

Výběr článků

Načítám