Hlavní obsah

Herec Roman Skamene se soudí o svůj restituční nárok

Právo, Patrik Biskup

Soud v Tachově řeší od úterka žalobu, kterou podal na stát herec Roman Skamene (63). Společně se svojí příbuznou se domáhá několika pozemků na Tachovsku, které si vybrali pro vypořádání zbytku svého restitučního nároku.

Foto: Profimedia.cz

Herec Roman Skamene

Článek

Státní pozemkový úřad (SPÚ) jim totiž tyto pozemky jako náhradu odmítá převést. Tvrdí, že pro to nesplňují podmínky.

„Nefunguje to tak, že restituent ukáže na pozemek, který se na něj automaticky převede. Nárok na přímý převod pozemku je výjimečný a může existovat jen v případě, že jsou splněny dvě podmínky – dlouhodobá aktivní, leč marná snaha oprávněné osoby získat náhradní pozemek ve veřejných nabídkách a nezákonný postup pozemkového úřadu vůči této osobě. Ani jeden z těchto předpokladů v tomto případě nebyl naplněn,“ uvedla právní zástupkyně SPÚ.

Podle ní měl žalobce možnost od roku 2014, kdy soudy rozhodly o výši jeho restitučních nároků, uplatnit tyto nároky obvyklým zákonným postupem. „To je účastnit se vyhlašovaných veřejných nabídek, které byly ze strany pozemkového úřadu učiněny opakovaně v takové výši, aby nárok žalobce uspokojily,“ konstatovala právnička.

Ta je přesvědčena, že pokud žalobce zvolil jiný způsob uspokojení svého nároku, je to na úkor jiných restituentů. „Tento jeho způsob považujeme za maření veřejných nabídek,“ doplnila zástupkyně pozemkového úřadu.

Dostali nárok na dva milióny

Z průběhu jednání vyplynulo, že soudy dvojici přiznaly restituční nároky v hodnotě více než dva milióny korun, z toho větší část už je vypořádána. Je to více, než jim původně přiznal pozemkový úřad.

„Předchozí soudní rozhodnutí jednoznačně potvrdila, že jednání pozemkového úřadu v tomto restitučním řízení vykazovalo znaky svévole a libovůle,“ řekla v úterý zmocněnkyně herce Zuzana Navrátilová.

Aktuální spor se týká čtyř pozemků o rozloze 70 tisíc metrů čtverečních, které jsou v katastrálním území obce Málkovice. Jde o zemědělskou půdu, kterou znalec ocenil na více než sto tisíc korun. Dva z těchto pozemků, které dohromady zabírají plochu přes 50 tisíc metrů čtverečních, jsou situovány v těsné blízkosti dálnice D5, nedaleko benzínové čerpací stanice.

Proč si herec vybral právě tyto pozemky, není jasné. „Nemám souhlas klienta se k tomu vyjadřovat. Ani on sám si nepřeje, aby jej média v této záležitosti kontaktovala,“ reagovala Navrátilová.

Než soud spor rozsekne, stát nemůže předmětnými pozemky disponovat. „Vydal jsem předběžná opatření, podle kterých nesmí pozemkový úřad s těmito pozemky jakkoliv nakládat,“ upozornil samosoudce František Kříž. Rozsudek chce vynést ještě tento měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám