Hlavní obsah

Hacker obral důvěřivou ženu z Opavska o 200 tisíc korun

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

O více než 200 tisíc korun přišel pár z Opavska. Peníze jim přímo z účtů vybral hacker, který ženu obalamutil prostřednictvím falešné SMS zprávy. Tzv. phishingový útok už vyšetřují opavští kriminalisté.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Žena z Opavska obdržela v minulých dnech od neznámého člověka na mobilní telefon SMS zprávu, která se jevila jako vyrozumění od banky. Stálo v ní, že bankovní konto bylo zablokováno. Zpráva obsahovala i další ‚pokyny k údajnému odblokování,‘“ nastínila policejní mluvčí Zlatuše Viačková s tím, že součástí zprávy byl i odkaz na webovou stránku, kde měla žena najít více informací.

„Žena nečekala, reálnost zprávy si neověřila a na uvedený odkaz přešla. Vzápětí byla vyzvána k potvrzení pomocí aplikace bankovního klíče, a i ten zadala. Po pár minutách zjistila, že její platební karta k účtu byla aktivována pro platby v internetovém bankovnictví. Zároveň z účtu odešla vysoká finanční částka,“ popsala mluvčí a dodala, že zprávy a pokyny přicházely v nočních hodinách.

Okradená se tedy nemohla spojit s bankou a požádat o pomoc. „Následující den zjistila, že proběhly další platební transakce, které neautorizovala. Neznámý podvodník z jejího i partnerova účtu v průběhu noci odčerpal přes 200 tisíc korun,“ objasnila policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám