Hlavní obsah

Gross zprostil v kauze Lizner expolicistu mlčenlivosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra Stanislav Gross zprostil tento týden mlčenlivosti korunního svědka v kauze bývalého šéfa Centra kuponové privatizace Jaroslava Liznera. Bývalý policejní důstojník Ondřej Hoch tvrdí, že může soudu poskytnout informace, které svědčí o Liznerově nevině.

Foto: Josef Zajíc

Házená žen v Ostravě 11.5.2014: Zprava: Tóthová(Zlín),Adámková,Revajová,Pospíšilová.

Článek

O tom, že byl Hoch zproštěn mlčenlivosti, informoval v pátek soudce Obvodního soudu pro Prahu 7 Tomáš Hájek. Bezprostředně poté přelíčení odročil na polovinu března, protože se z dnešního jednání omluvila další klíčová svědkyně Zuzana Jíravová.

Lizner byl v roce 1996 odsouzen na šest let do vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele a za úplatkářství. Liznerovo stíhání inicioval podnikatel Tomáš Sotona, který tvrdil, že si tehledjší šéf Centra kuponové privatizace od něj vynucoval úplatek. Policie Liznera zatkla v říjnu 1994 v okamžiku, kdy si z restaurace odnášel kufřík s osmi milióny korun, které převzal od Sotony.

Předvolaná svědkyně Jíravová je bývalá Sotonova přítelkyně. Soudce Hájek ji předvolal proto, že podle Liznera v předchozím procesu proti němu vypovídala pod Sotonovým nátlakem a nyní chce údajně změnit výpověď v Liznerův prospěch.

Gross změnil názor

Gross změnil své původní rozhodnutí z loňského listopadu, které zdůvodnil tím, že Hochova výpověď by mohla ohrozit některé lidi u policie. V dopise, který ministr nyní zaslal soudu, se uvádí, že Hochovi umožní vypovídat jen v rozsahu nezbytně nutném pro posouzení Liznerovy kauzy. Gross soudu dále napsal, že Hoch na Liznerově případu nikdy nepracoval, nelze však vyloučit, že se jako pracovník policejního prezidia o něm nějaké skutečnosti dozvěděl.

"Je to pozitivní posun v naší snaze," komentoval Lizner Grossovo rozhodnutí po opuštění jednací síně. Jeho obhájce Ivan Krutský označil ministrův postup za velmi odpovědný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám