Hlavní obsah

Firma podala trestní oznámení na Faltýnka kvůli miliardové zakázce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Rencar podala trestní oznámení na poslance hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a také na Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a společnost BigBoard. Uvedl to v úterý server Seznam Zprávy, podle kterého se oznámení týká miliardové zakázky na reklamní plochy v Praze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Rencar tvrdí, že mu DPP vypověděl v roce 2016 smlouvu na reklamní plochy, ačkoliv měla vypršet až v roce 2031. Od té doby se o platnost smlouvy soudí. Zakázky, se kterými počítal Rencar, získala firma BigBoard.

„Společnost Rencar má za to, že není náhodou, že všechna poptávková řízení vždy vyhrála některá ze společností skupiny BigBoard,“ citují Seznam Zprávy z textu trestního oznámení, v němž firma uvádí, že podmínky a průběh poptávkových řízení nebyly podle jejího názoru transparentní.

V té době ovládalo pražský magistrát hnutí ANO a tehdejší šéf jeho poslaneckého klubu Faltýnek měl podle Seznam Zpráv blízko jak k vedení  DPP, tak ke spolumajiteli BigBoardu Richardu Fuxovi.

Záznam ve Faltýnkově diáři

Trestní oznámení podle serveru řeší Národní centrála boje s organizovaným zločinem (NCOZ), která se zabývá také kauzami souvisejícími s Faltýnkovým uniklým diářem. K případu Rencaru si měl do něj Faltýnek zapsat poznámku „J. Švachula, rozhodnutí ÚHOS Rencar, kdy bude?“

Bylo chybou mluvit s El-Talabanim, řekl na závěr Stoky obžalovaný Švachula

Krimi

Faltýnkův spolupracovník Jiří Švachula byl členem rozkladové komise Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v době, kdy úřad rozhodoval o platnosti smluv Rencaru. Nyní je obžalován v kauze ovlivňování zakázek v Brně a žalobkyně pro něj žádá 14 let vězení.

Rencar založil v roce 1990 samotný DPP, v roce 2001 pak prodal většinový podíl společnosti Europlakat z mezinárodní skupiny JCDecaux. Nyní má podnik ve firmě menšinový podíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám