Hlavní obsah

Fackujícího policistu už řeší inspekce

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případ fackujícího pražského policisty, kterého natočili v pražských Vysočanech, začala řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policista zachycený na videu dal 31. října ráno na autobusové zastávce opilému muži bez roušky facku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Inspekce podle zjištění Práva zahájila tento týden úkony trestního řízení. Uniformovaného člena jízdní hlídky podle všeho podezřívá ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Incident vyvolal vlnu nevole u veřejnosti i u vysokých policejních funkcionářů, ti se za chování policisty omluvili. Odbor vnitřní kontroly pražské policie chtěl podle informací Práva původně věc uzavřít s tím, že mohlo dojít ke kázeňskému prohřešku, který by měl vyřešit policistův nadřízený.

Pražský policista bez roušky zfackoval muže na zastávce, Hamáček se omlouvá

Domácí

Jenže do věci se vložilo státní zastupitelství, které obdrželo několik oznámení a stížností z řad veřejnosti na policistovo jednání.

Trest ho nejspíš nemine

„Mohu potvrdit, že případ jsme si po dohodě se státním zastupitelstvím převzali 7. listopadu a ve středu zahájili oficiální prověřování,“ řekla ve čtvrtek Právu bez dalších podrobností mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Policista, který zfackoval opilce na zastávce, je stále ve službě

Krimi

Vyšetřovatelé inspekce nyní mohou policistu buďto obvinit ze zneužití pravomoci úřední osoby, nebo stejně, jak navrhoval odbor vnitřní kontroly, případ předat do kázeňského řízení. Každopádně lze předpokládat, že jej nějaký trest nemine.

Celou událost natočil někdo z auta parkujícího poblíž zastávky K Žižkovu, kde se incident odehrál, a zveřejnil týž den dopoledne na sociálních sítích. Podle mluvčí pražské policie Violety Siřišťové přijela policejní hlídka na zastávku na základě oznámení, že agresivní muž rozbil skleněnou lahví přední sklo u projíždějícího auta a demoloval další vozidla.

Na místě pak 54letému muži naměřili více než dvě promile alkoholu. „Následně policisté muže omezili na osobní svobodě pro podezření ze spáchání protiprávního jednání,“ sdělila Právu Siřišťová.

Výběr článků

Načítám