Hlavní obsah

Expřítelkyni svázal a znásilnil, čeká ho 5,5 roku

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Děsivou noc zažila jednadvacetiletá Magdaléna z pražského Kamýku loni v létě. Její bývalý osmatřicetiletý přítel Petr vnikl k ní do domku, svázal ji do kozelce, surově zbil a znásilnil. Ráno se jí podařilo z pout vyvléknout a nahá v panice vyskočila z okna na zahradu, kde jí pomohl vyděšený soused.

Foto: Jiří Cysař

Kovářka rozhledna

Článek

Petra Vohanku si odvedla policie. Obvodní soud pro Prahu 4 mu ve čtvrtek vyměřil pět a půl roku vězení. Podle trestního senátu složeného z žen se dopustil hned několika trestných činů, vedle těžké újmy na zdraví a znásilnění rovněž zbavení osobní svobody a porušování domovní svobody.

Jak vypověděla před soudem kadeřnice Magdaléna, s Petrem se znala od jara roku 2002. Chvíli se vídali nepravidelně, pak mu nabídla, že může v rodinném domku u ní bydlet. Postupně se prý k ní začal chovat agresivně. První zádrhel nastal na podzim roku 2002, kdy jí zbil. Napadením se zabývala i policie, ke stíhání však nedošlo, neboť Magdaléna k tomu nedala souhlas.

Poprvé se s ním údajně chtěla rozejít na Silvestra na přelomu předloňského a loňského roku. I potom se občas stýkali, definitivně se s ním rozloučila loni na jaře, když spolu byli na výletě v Třeboni. Několik dní poté, co oslavila v červenci své jednadvacáté narozeniny, se chystala jít se známými večer koupat. Pak se ale v domku objevil Petr.

Svědectví znalců a souseda

"Přinesenými provazy jí svázal do kozelce, přetáhl tričko přes hlavu tak, že nemohla dýchat, bil jí pěstmi do zad a obličeje, kopal do různých částí těla, do očí jí nastříkal pepřový sprej," konstatovala soudkyně Iveta Havlíková.

Magdaléně způsobil otřes mozku, oděrky a pohmožděniny po celém těle, blokaci krční páteře. Podle soudu se prokázalo, že i celá noc a následující ráno, tedy včetně znásilnění a dalšího bití, probíhaly tak, jak dívka uvedla.

"Poškozená popsala skutky naprosto přesvědčivě a i podle znalců je obecně věrohodná," konstatovala Havlíková. Připomněla, že kromě výpovědi dívky stojí rozsudek ještě na dalších důkazech. Soused slyšel volání o pomoc, viděl jak nahá dívka v šoku pobíhala se zbytky provazů po zahradě. Lékařská vyšetření zase podpořila, že dívčina zranění s největší pravděpodobností vznikla tak, jak to ona sdělila.

Milostné dopisy s výhrůžným podtónem

Žalobkyně Lýdia Illková navrhla trest v horní třetině trestní sazby, která se pohybuje v rozmezí dvou až osmi let. Tedy zhruba šest let. Illková připomněla, že Magdaléna dodnes trpí psychickým problémy. "Navštěvuje psychiatra a hlavně se stále bojí obžalovaného. Především toho, co se stane, až ho pustí z vězení na svobodu," konstatovala Illková. Petr totiž Magdaléně pořád píše množství milostných dopisů, nicméně s výhrůžným podtónem.

Problém je podle žalobkyně v tom, že v těchto případech není jak dívku utěšit. V České republice totiž neexistuje právní norma, která by např. umožnila vzít agresivní osobu do vazby, kdyby se k týranému byť jen přiblížila.

Vohanka, který byl v minulosti sedmkrát soudně trestán za majetkové i násilné delikty a podle znalců má sklon k agresivitě, se proti rozsudku na místě odvolal. Podle jeho tvrzení, se totiž s výjimkou napadení Magdalény, ničeho nedopustil proti její vůli. Případem se tedy bude ještě zabývat odvolací soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám