Hlavní obsah

O rizicích u muničního skladu se vědělo léta, kritizuje stát naštvaný starosta

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Areál muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku byl špatně zabezpečený a úřady o tom věděly několik let, říká v rozhovoru pro Právo starosta evakuované obce Lipová Miroslav Pala. Viní představitele státu z toho, že umožnili napěchovat sklady tunami munice, ponechali je bez řádné kontroly – a teď prý strkají hlavu do písku.

Foto: Obec Lipová

Starosta Lipové Miroslav Pala

Článek

Ve čtvrtek navštívil postiženou oblast ministr obrany Martin Stropnický. Dostal jste příležitost zeptat se ho na příčiny stavu a řešení?

Vůbec jsem tam nebyl pozván. Jednal prý ve Vojenském technickém ústavu. Měl mít schůzku se starosty postižených obcí. Lipová je nejvíce postižená – vybuchlý muničák je 800 metrů od našich chalup, střepiny se našly kousek za našimi zahradami.

A já jako starosta jsem pozván nebyl. Tak kde to jsme? Když se tam prý kdosi ptal, proč nepozvali Palu z Lipové, došlo jen na krčení ramen. Asi se ministr bál, že bych na něj šel s otázkami nepříjemnými a takovými, co na ně neumí jako amatér odpovědět.

Říkáte, že vám před lidmi škodí dezinformace vypouštěné ministrem. Čeho se to týká?

A vám připadá normální, když tady lidé ráno uslyší výbuch přímo za barákem? Vidí ohromný sloup dýmu. Vidí, odkud to jde, a tudíž je každému jasné, kde to bouchlo a že je to další muniční sklad. Ale v Praze ve Sněmovně tvrdí, že bouchl nějaký kráter po měsíc staré explozi. Toto je normální, toto jsou tedy zaručené informace? A do toho jedním dechem vytroubí do televize, že on to z ministerstva neuřídí, že si to mají ošéfovat místní autority.

Nám bylo jasné, že po prvním muničáku je už všechno vystřílené. A že je vyčištěné všechno okolo, i kolem skladu 12, to nakonec tvrdili i pyrotechnici. Tak snad muselo být hned jasné, že jde o úmysl. Ať nerozesmívají lidi povídačkami o nějakých srnkách, co dupou po zápalkách – zvěř utekla po prvním výbuchu.

Na místě zasahovala policie i vojáci. Měli tedy snad informací dost, aby je ministrům v Praze zprostředkovali.

Pan ministr Stropnický by si měl hlavně ujasnit, že je tady zodpovědnost jeho ministerstva za státní podnik, Vojenský ústav, a ne to teď přehazovat na policajty a na nás.

Tvrdí, že šlo o vojenské sklady určené na přechovávání munice. Jo, ale byly to sklady zbrojovky na náboje do samopalů, kulometů, maximálně nějaké granáty. Proč jsou tam tedy nyní protitankové střely, letecké pumy a kdovíco ještě? Nikdo neví, kolik toho je a odkud se to vzalo. Kde se to nakupovalo – v Rusku, na Ukrajině? Kam to mělo směřovat? Vozilo se to také na letiště do Ruzyně? Kde to končí?

Máte výhrady i k systému zabezpečení. Proč?

Teď Stropnický i Sobotka blábolí o ostraze a technických prostředcích. Myslivecká stráž už před lety Vojenský ústav upozorňovala na to, že tam chybí oplocení. V boudě u vjezdu to hlídaly dvě babky. Kusy plotu končily ve šrotu.

Ptám se jako zástupce občanů obce Lipová, co bude dál. Podotýkám, že v areálu se nachází ještě asi 26 takových skladů napěchovaných municí. To budeme neustále ve stresu, kdy vyletí do povětří další, a neustále budeme provádět evakuace obyvatel?

Vzniklými evakuacemi, kdy občané musí během několika minut opustit své domy a zvířectvo, vznikají jednak škody na zdraví občanů, ale také na jejich majetku. Z vyjádření postižených občanů vyplývá, že pojišťovny odmítají takto vzniklé škody na majetku hradit a odkazují je na majitele uvedených vybuchlých skladů.

Ptám se, kdo nahradí škody našim občanům. Škody, které nejsou způsobeny nepředvídatelnými přírodními vlivy, ale je za nimi konkrétní viník. Ptám se, kdo uhradí celkové škody vzniklé touto situací, které půjdou do miliónů korun. Budou to opět daňoví poplatníci?

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám