Hlavní obsah

Domy v Ústí nad Orlicí někdo počmáral hákovými kříži

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Orlicí

V Ústí nad Orlicí na Pardubicku se objevily na několika budovách nacistické symboly a další čmáranice. Neznámý člověk nebo skupina vandalů poškodila například fasádu Roškotova divadla, které je kulturní památkou. Případem se zabývá policie.

Foto: Město Ústí nad Orlicí (facebookový profil)

Hákové kříže a nápisy v Ústí nad Orlicí

Článek

O vandalismu informovala ve středu radnice města na svém facebookovém profilu. „Neznámí vandalové poničili fasády několika budov včetně Roškotova divadla, dále v ulici Lukesova nebo v ulici Jilemnického,“ píše se v postu.

Nápisy někdo nasprejoval v noci na středu. Na budovách se objevily hákové kříže nebo symboly nacistického Ochranného oddílu, který byl ozbrojenou složkou hitlerovské organizace NSDAP. Mezi čmáranicemi je také nápis A.C.A.B., který znamená „Všichni policajti jsou parchanti” (z anglického All Cops Are Bastards).

Vandalové zničili na Slovensku dva židovské hřbitovy

Evropa

„Je to pro nás neobvyklá událost. Nikdy jsme se touto problematikou nemuseli zabývat. Pokud se tady někdy objevil nápis, bylo to nahodilé, spíš klukovina. Nikdy ne masivnější akce jako teď," řekl ČTK starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Mezi poškozenými budovami jsou kromě divadla, které je od roku 2017 národní kulturní památkou, soukromé budovy v ulicích Jilemnického, J. Nygrína a V Lukách. „Musíme se popasovat s odstraněním nápisu. Budeme to konzultovat s památkáři," dodal Hájek.

Případ vyšetřuje policie, případní svědci se mohou ozvat na čísle 974 580 651.

Foto: Město Ústí nad Orlicí (facebookový profil)

Vandal počmáral v Ústí nad Orlicí fasády domů.

Vandalismus odsoudil také pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). „Viník možná vůbec neví nebo možná nechce vědět, co se dělo v Evropě v období druhé světové války. Hnusí se mi různé snahy o popírání holocaustu a činnost extremistů. Doufám, že se tento smutný případ prošetří,“ napsal na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám