Hlavní obsah

Vandalové zničili na Slovensku dva židovské hřbitovy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Neznámí vandalové zničili v průběhu několika dnů židovské hřbitovy ve městech Námestovo a Rajec na severu Slovenska. Pobouření nad těmito činy vyjádřila židovská náboženská obec i prezidentka Zuzana Čaputová. Většina poškozených náhrobních kamenů pochází z konce 19. a z první poloviny 20. století. V Námestovu bylo poničeno přes 59 náhrobních kamenů a v Rajci dalších dvacet.

Foto: Policie SR

Zničený židovský hřbitov ve městě Námestovo

Článek

„Po bezprecedentním vandalském činu na židovském hřbitově v Námestovu byl v těchto svátečních dnech zhanobený další židovský hřbitov v Rajci. Dozvěděli jsme se o tom při zapalování svíček u příležitosti oslav židovského svátku Chanuka,“ uvedla ve svém prohlášení židovská organizace B’nai B’rith a židovská náboženská obec na Slovensku.

„Domníváme se, že se jedná o koordinovanou akci extremistických odpůrců dobrého občanského soužití v naší zemi,“ dodali zástupci židovské náboženské obce na Slovensku.

Foto: Policie SR

Zničený židovský hřbitov ve městě Námestovo

Prezidentka Čaputová zdůraznila, že podobný vandalismus nemá na Slovensku místo a nesmí se tolerovat. „Je to velmi nebezpečná hra se strachem a vyvoláváním napětí ve společnosti. Dotčeni jsou nejen pozůstalí a jejich blízcí, ale celá židovská komunita,“ upozornila Čaputová.

Slovenská policie už oba vandalské činy vyšetřuje. „V souvislosti s těmito událostmi bylo zahájeno trestní řízení ve věci přečinu hanobení místa posledního odpočinku,“ uvedla mluvčí žilinské policie Nikola Kačkovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám