Hlavní obsah

„Zpřerážet mu ruce.” Portrét Karla Gotta v Českých Budějovicích poničil vandal

Novinky, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ubohost a zpřerážet mu ruce. Tak mluví lidé v Českých Budějovicích o vandalovi, který po dvou měsících zničil dílo českobudějovického umělce, který si říká Jack Reyes (27).

Přesprejovaný Karel GottVideo: Lucie Kándlová, Právo

 
Článek

Ten namaloval graffiti zesnulého zpěváka legálně začátkem listopadu na zeď u cyklostezky, která spojuje Pražské a Vltavské sídliště. Chtěl tak uchovat vzpomínku na oblíbeného zpěváka.

„Portrét jsem maloval dva dny podle šablon, které jsem si vytvořil. Chtěl jsem, aby i lidé v Českých Budějovicích měli na zpěváka vzpomínku. Když jsem to domaloval, kolemjdoucí se u malby zastavovali a fotili se u ní,“ řekl umělec.

Jenže graffiti vydrželo na stěně pouze dva měsíce. Začátkem ledna ho totiž zatím neznámý vandal přestříkal černou barvou. Na obličej Karla Gotta namaloval kříž a přestříkal i jeho jméno. Lidé, kteří pod graffiti zapalovali i svíčky, to doslova nadzvedlo ze židle. „To je vidět, že si lidi vůbec ničeho neváží. Proč tohle dělají? Vždyť to je ohavnost,“ reagovala na poničené dílo Alena Jedličková z Českých Budějovic. A kritikou nešetří ani ostatní kolemjdoucí. „Ruce bych mu zpřerážela a napařila bych mu pěknou pokutu,“ dodala Jaroslava Vítovcová.

Umělec se domnívá, že jeho dílo poškodil jeden z jeho známých. „Mám podezření na mého bývalého kolegu, se kterým jsem dříve spolupracoval. Rozešli jsme se totiž ve zlém, protože já jsem netoleroval jeho názory, co se týká graffiti. Nemám to podložené, ale myslím si, že to byla z jeho strany pomsta,“ řekl Jack Reyes.

Graffiti Karla Gotta chce umělec opravit. „Plánuji to tento víkend a snad mi bude přát počasí. Šablony mám schované a počítám, že za dvě hodiny bych to mohl mít hotové,“ dodal Jack Reyes.

Reklama

Výběr článků

Načítám