Hlavní obsah

V Ostravě někdo poničil Památník Rudé armády

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava
Aktualizováno

V Ostravě někdo červenou barvou poničil národní kulturní památku, Památník Rudé armády, který od roku 1946 stojí v Komenského sadech u řeky Ostravice. Radnice centrálního obvodu Moravská Ostrava a Přívoz nyní řeší, zda půjde barva odstranit a kolik to bude stát. Případem se od rána zabývá i policie.

Vandal počmáral Památník Rudé armády v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

„My jsme zatím odebrali nějaké vzorky, musíme počkat, jak dopadne analýza. Co se týče dlažby a těchto povrchů, tak pokud památkáři dovolí, tak si myslím, že to snad budeme moci odstranit i my a v krátké době. Ale co se týče těch plastik a samotné sochy, tak to už musíme přenechat profesionálům. Je jasné, že to už bude něco stát. Zřejmě to bude trvat i delší dobu. Hlavně aby to šlo,“ řekl Právu místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu David Witosz (Piráti).

Dodal, že radnice tento čin odsuzuje. „Je to předvedení jen lidské hlouposti. Tady vůbec nejde o nějaké připomenutí Budapešti 1956, zde je pochováno zhruba 700 padlých z ostravské operace. Šlo o rok 1945. Tito padlí osvobodili naši Ostravu, nemají nic společného s rokem 1956. Tento památník vznikl rok po válce, na roční výročí konce druhé světové války a osvobození Ostravy, aby uctil její oběti. Připadá mi to jako neúcta jak k těm padlým, tak k našim prarodičům, kteří za nás tu svobodu vybojovali a památník postavili,“ zlobil se místostarosta.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Památník má červenou barvou poškozenou hlavní sochu, ale i boční plastiky. Jsou na nich nápisy: Budapešť 1956 a Kitartás

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Památník má červenou barvou poškozenou hlavní sochu, ale i boční plastiky. Jsou na nich nápisy: Budapešť 1956 a Kitartás

Památník má červenou barvou poškozenou hlavní sochu, ale i boční plastiky. Jsou na nich nápisy: Budapešť 1956 a Kitartás (což v maďarštině znamená vydržte, nebo vytrvat, pozn. redakce). Dne 23. října v roce 1956 vypuklo v Maďarsku protikomunistické povstání.

Praha 6 potrestala tři lidi za stržení plachty kolem Koněva

Stalo se

Čin odsoudil i ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). „Nějací 'hrdinové' v noci pod pláštěm tmy polili a pomalovali červenou barvou Památník Rudé armády v Komenského sadech. Stydím se za ně! Prokázali tím leda svou zbabělost, neznalost dějin a neúctu k vojákům, kteří při osvobozování Ostravy padli a jejichž ostatky jsou zde uloženy,“ zlobil se primátor.

Dodal, že v památníku je uloženo 668 uren s popelem vojáků Rudé armády, československých tankistů a občanů Ostravy, kteří padli při osvobozování města.

Poškození památníku nahlásil městské policii ráno v 7.15 hodin kolemjdoucí. Policie zde zvýšila dohled a zkoumá kamerové záznamy. Situaci má ztíženou tím, že ráno v Ostravě byla velká mlha. Městská policie případ následně předala Policii České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám