Hlavní obsah

DNA odhalila po 20 letech vraha malého chlapce, v Nizozemsku testovali tisíce mužů

Právo, vpl

Po více než dvou desetiletích se nizozemským kriminalistům podařilo identifikovat pachatele vraždy 11letého Nickyho Verstappena. Chlapec zmizel 10. srpna 1998 ze stanového tábora v nizozemsko-německém pohraničí a jeho tělo se ještě týž večer našlo v obci.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Případ se navzdory mimořádnému úsilí nizozemským kriminalistům nepodařilo rozlousknout, a tak se vyšetřovatelé počátkem letošního roku rozhodli pro poslední zoufalý pokus a vyzvali více než 21 tisíc mužů z pohraničí k dobrovolnému testu DNA. Testu se podrobilo 14 000 osob.

Jos Brech (55), mezitím důvodně podezřelý, na výzvy nereagoval. Už loni na podzim odcestoval do zahraničí a přerušil kontakt s příbuznými. Ti to v dubnu nahlásili policii a předložili jí i několik jeho osobních věcí.

„Porovnání DNA ukázalo absolutní shodu se stopami na těle oběti,“ řekl vyšetřovatel Joop van der Vlaagen. Brech, po němž vyhlásili celoevropské pátrání, zmizel a poslední stopa pochází z Francie, napsal německý list Bild.

Reklama

Související články

Policie v Coloradu našla vraha po 34 letech

Po 34 letech dospěli vyšetřovatelé v americkém státě Colorado k vyřešení odložených případů čtyř vražd z ledna 1984, které se odehrály v rozpětí šesti dní.

Výběr článků

Načítám