Hlavní obsah

Dítě hodila z okna a pak skočila za ním, soud ji poslal na 17,5 roku za mříže

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal v pátek na 17,5 roku do vězení 28letou ženu. Senát dal za pravdu obžalobě v tom, že 6. listopadu předloňského roku zavraždila své ještě ani ne dvouleté dítě, když jej vyhodila z okna ve čtvrtém patře panelového domu na českobudějovickém sídlišti Šumava a pak skočila za ním. Sama se z řady zranění po pádu vyléčila, dítě zemřelo na místě. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Obžalovaná žena u souduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Pozůstalým musí zaplatit odškodnění v celkové výši 2,3 milionu korun. „Je to naprosto učebnicový případ toho, kdy nepřímé důkazy dávají dohromady ucelený okruh,“ upozornil v odůvodnění rozsudku soudce Ondřej Círek s tím, že vina obžalované je naprosto jasná.

Ženě, která má dva vysokoškolské tituly, hrozilo za vraždu až dvacet let vězení nebo i výjimečný trest. „Není pochyb o tom, že obžalovaná čin spáchala. Nasvědčují tomu všechny důkazy,“ konstatoval žalobce Petr Žižka. Zmiňoval, že ji z vraždy usvědčují i stopy DNA, nebo výpověď soudního znalce Zdeňka Horáka. Podle něj musel dítě z okna někdo vyhodit poměrně razantní silou.

Žena, která působila na první dojem klidným dojmem, se hájila především tím, že si osudný moment nepamatuje a v případu nejsou přímí svědci. „Je velmi obtížné a složité poslouchat detaily a průběh této tragické události, kterou se nějakým způsobem snažím zpracovat. Vzhledem k tomu, že si nepamatuji, co se mohlo stát. Vše je v oblastí spekulací, nevěřím, že bych byla něčeho takového schopná. Ráda bych, aby se tato událost vysvětlila,“ hájila se obžalovaná s tím, že ztráta dítěte jí zasáhla. „Bolest je natolik velká, že se to ani slovně vyjádřit nedá,“ podotkla žena.

Matku, která vyskočila v Budějovicích s dítětem z okna, obvinili z vraždy

Krimi

Vinu házela na otce

V průběhu jednání naznačovala, že dítě mohl vyhodit i otec dítěte, který se o něj staral a se kterým měla dlouhodobě vyhrocené vztahy. Ten se několikrát během jednání neubránil slzám.

„Událost, která se teď projednává, je něco, co bych nikomu nepřál. I po odborné pomoci stále cítím následky, a kdo by ne, přišel jsem o syna. Je to o to těžší, když vidíte přátele, kterým se rodí děti, a podobně. Je pochopitelné, že tohle se za jeden život zpracovat nedá a nikdy se s tím nesrovnám,“ vypověděl u soudu otec dítěte.

Soudní znalec z oblasti psychiatrie Jan Tuček zmínil, že obžalovaná není psychicky nemocná a její rozpoznávací schopnosti nejsou výrazně snížené. „Nebyla diagnostikovaná žádná závažná duševní porucha. Z pohledu psychiatra vlastně nemáme co léčit,“ uvedl Tuček.

Reklama

Výběr článků

Načítám