Hlavní obsah

Distributor lihovin míří za daňové úniky na pět let za mříže

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

S pětiletým nepodmíněným trestem odcházel od Krajského soudu ve Zlíně devětatřicetiletý Robert Sedlařík z Fryštáku na Zlínsku. Coby majitel distribuční společnosti měl ve svém skladu velké množství neevidovaného alkoholu, za který podle obžaloby neodvedl spotřební daň.

Rozsudek nad Robertem SedlaříkemVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Právě krácením daní měl státu způsobit více než dvanáctimiliónovou škodu. Proti rozsudku si vzal lhůtu na odvolání a ten tak ještě nenabyl právní moci. Podle svého obhájce Josefa Kapušňáka je pravděpodobné, že se bude Sedlaříkovým případem po případném odvolání zabývat i vrchní soud.

Spojenec největšího lihového bosse v Česku Radka Březiny, od něhož měl pronajaty skladové prostory, u soudu odmítl vypovídat. Podle zdroje blízkého vyšetřování zřejmě i kvůli obavám o svůj život.

Sedlařík nefiguruje jen ve svém případu krácení daní, je zároveň jedním z 31 obviněných aktérů zlínské větvě kauzy Metyl. V metanolové aféře je obviněný z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami.

V jeho zlínském skladu distribuční společnosti Verdana vloni celníci objevili 56 tisíc litrů alkoholu ve 32 tisíc lahvích a šestilitrových barelech s etiketou a kolkem Likérky Drak. Veškerá balení byla bez výrobní šarže. Na tento alkohol upozornil Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci anonym. Ve skladu se nacházelo i 7600 lahví s 42procentní lihovinou Original Tuzemák, který obsahoval přes padesát procent smrtícího metylenu.

Sedlaříka ukrýval Březina ve svém bytě

Bezprostředně po objevení zlínského skladu Sedlařík zmizel. Speciálním policejním jednotkám se jej podařilo objevit náhodně v Holešově při nečekaných domovních prohlídkách bytů a nemovitostí vlastněných lihovým bossem Radkem Březinou, který je údajně hlavou české chobotnice v nelegálním obchodování s lihem.

Toho při stejné razii objevilo policejní komando zahrabaného v pilinách kotelny hotelu Lázně Kostelec u Zlína. Sedlaříka kriminalisté marně hledali zhruba týden od zátahu v jeho skladu.

Aktéři kauzy Metyl k soudu do dvou měsíců

Na pátek připravuje státní zastupitelství společně s policisty tiskovou konferenci k novinkám zlínské větve kauzy Metyl, ve které je 31 obviněných, hlavním aktérům hrozí za obecné ohrožení až doživotní trest.

Kriminalisté i státní zástupce v nejbližším období obžalují všechny „obchodníky“ se smrtícím alkoholem, který má na svědomí více než čtyři desítky lidských životů. Metanolový soudní proces se podle zdroje blízkého vyšetřování uskuteční nejpozději do dvou měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám