Hlavní obsah

Dezinformátor sprostě nadával a vyhrožoval poslanci Hayatovi Okamurovi, řeší to policie

Praha

Policie řeší agresivní výpad známého dezinformátora Pavla Zítka, který vulgárně nadával poslanci Hayatovi Okamurovi (KDU-ČSL) a také mu vyhrožoval. Vše si pak natáčel pro své příznivce, kteří mu posílají statisíce korun. Nejde o první takto emotivní útok muže, který na svém profilu pravidelně vysílá falešné zprávy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Netlem se na mě jako p…a, nebo ti ji fláknu! Čumíte jako kretén. Zbraněma se žádného míru nedosáhne. (…) Ať dobrovolně vypadne, nebo se mi splašej kladiva,“ křičel vulgárně Zítko na lidoveckého poslance Okamuru.

Ke střetu došlo poté, co politik vyšel před sněmovní budovu mezi několik přítomných demonstrantů – zastánců Ruska. S částí z nich se dostal do konfrontace kvůli odesílání zbraní a těžké techniky z Česka na Ukrajinu.

„Posíláte tam zbraně, abyste ochránili občany České republiky? To říkej na Hokkaidó nebo na Honšú, ale ne tady. Hayato, nepokračuj už, nebo se to tady eskaluje,“ vyhrožoval dále Zítko. Poslanec se s ním pokoušel o slušný dialog, avšak marně.

O incident se již zajímá policie. „Potvrzuji, že věc analyzují a vyhodnocují kolegové z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Buď se mu budou věnovat přímo oni, anebo se to postoupí podle místní příslušnosti k dalšímu opatření. Zatím k tomu nemám bližší informace,“ řekl Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Případ by mohl být vyšetřován například jako nebezpečné vyhrožování, za což hrozí až roční vězení.

Šel mezi demonstrující

Poslanec Hayato Okamura popsal, že mezi protestující přišel dobrovolně, když je slyšel diskutovat pod okny své kanceláře.

„Za součást služby poslance pokládám každodenní setkání s občany. Když se demonstruje, většinou proběhne víceméně slušný rozhovor. Tentokrát se tam, aniž jsem to předem tušil, vyskytl ten pán. Velmi hlasitý a poměrně agresivní. Ani jsem nevěděl, o koho běží,“ popsal poslanec redakci tuto událost.

Přítomnost agresivně se projevujícího dezinformátora ho podle jeho slov překvapila. „Až ex post jsem se dozvěděl, že jde o pana Zítka, tzn. o známou firmu v dezinformacích s prokremelským názorem,“ popsal Okamura.

Policie ho v této souvislosti zatím neoslovila. „Ani to nějak nevyhledávám. Jako poslanec se musím úzkostlivě snažit o dodržování práva a zákonů. Ponechávám to proto policejním orgánům,“ doplnil.

Emoce a lži jako byznys

Jak sdělil analytik Roman Máca z Institutu pro politiku a společnost, nejde o první podobný případ tohoto aktivisty. Jde o známého dezinformátora, k širší veřejnosti se dostaly jeho výstupy související s covidem-19.

„Účastnil se pronásledování vědců a lékařů spojených s řešením pandemie. Jeho cílem je natočit si emoce vyvolávající obsah, který se bude šířit po sociálních sítích, a na základě toho vybírá peníze od lehce zranitelných lidí,“ konstatoval Máca.

Komunistku, která pomlouvala Ukrajinky, odvolali z další funkce. KSČM to řešit nebude

Domácí

Zítka na jeho profilu „TV Světlo Aliance pětka“ sleduje přes sedm tisíc lidí, k dalším se jeho videa dostávají skrze sdílení. Je napojen na transparentní účet spolku Srdcem pro vlast, kam za poslední rok lidé poslali přes půl milionu korun. Střety a konfliktní videa pak míchá s konspiračními teoriemi.

„Kromě covidových dezinformací šířil lež o tom, že během demonstrace na Staroměstském náměstí jsou okolo na střechách policejní ostřelovači připraveni střílet do lidí a tím začne nějaký majdan. Jsou to i z hlediska bezpečnosti rizikové věci,“ dodal.

Dříve psal o koronaviru

Zítka označilo jako šiřitele ruské propagandy také Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra. „Aktivně šířil dezinformace o koronaviru, nyní pro­fituje z šíření dezinformací o ruské invazi na Ukrajinu. Kroky Putina legitimizuje skrze teorie vycházející z konspirací QAnonu,“ stojí v jejich prohlášení.

Zítko na dotazy Práva neodpověděl. K incidentu se jen krátce vyjádřil ve svém vysílání na Facebooku. „Opravdu přiznávám, že ve mně bouchly saze a počastoval jsem ho výrazy ne vhodnými Špačkovy etikety, ale všeho po zásluze,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám