Hlavní obsah

Další úředník ministerstva obrany je ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zaměstnanec ministerstva obrany Jiří Táborský se údajně pokoušel neoprávněně zacházet s tajnými sděleními, která obsahovaly dokumenty NATO. Úředník ministerstva Táborský prý poskytoval tajné informace Lucii Pohorelcové, zástupkyni firmy Pohorelec.

Článek

Podle mluvčího ministra obrany Andreje Čírtka se žádné tajné informace do nepovolaných rukou nestačily dostat. "Naopak, bylo tomu včas zabráněno," řekl mluvčí. Policie totiž zasáhla v momentě, kdy úředník okopírované materiály předával zástupkyni firmy v jedné z pražských restaurací. Kriminalisté oba obvinili z ohrožení utajovaných informací. Nyní jsou ve vazbě. Hrozí jim až osmileté vězení.

Společnost Pohorelec vyrábí mimo jiné přístroje pro ochranu lidí proti radioaktivnímu, chemického a bakteriologickému zamoření pro vojenské i civilní kryty a polní nemocnice.

"Úředník ministerstva obrany se rozhodl vyhovět přání zástupkyně soukromé firmy a zajistit jí možnost seznámit se s utajovanými materiály Severoatlantické aliance. Ty měly firmě pomoci uspět ve výběrovém řízení na dodávku materiálu do jedné z aliančních armád," píše se na webových stránkách Vojenského zpravodajství www.vzcr.cz

Od počátku roku je to už druhý zadržený úředník ministerstva obrany. Koncem ledna policie zadržela plukovníka Miroslava Beňa, který je podezřelý, že si od prokuristy soukromé společnosti Trade Fides Libora Hledíka vzal milión korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám