Hlavní obsah

Členovi pervitinového gangu soud zmírnil trest, přesto se rozbrečel

Novinky, bad
Praha

Vařičům a dealerům pervitinu potvrdil v úterý Vrchní soud v Praze březnové tresty, které dostali u ústeckého krajského soudu. Jejich dodavateli pseudoefedrinu Zdeňku Dvořákovi zmírnil trest o dva roky - ze sedmi na pět let -, přesto po vynesení rozsudku neudržel emoce a propukl v pláč.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Emil Radoš a Václav Kejř (vpravo) na lavici obžalovaných před Vrchním soudem v Praze.

Článek

Hlavní obžalovaní v případu výroby a distribuce pervitinu na severu Čech Václav Kejř a Emil Radoš se proti výši trestu odvolali. Oba shodně nesouhlasili s označením „organizovaná skupina”.

„Jednání obžalovaných bylo nekoordinované a chaotické,” řekl například Kejřův obhájce. Zároveň prohlásil, že devítiletý trest nepovažuje za přiměřený vzhledem k tomu, že se Kejř přiznal a od počátku spolupracoval.

Neměl práci, tak sháněl peníze jinak

Navíc byl prý v tíživé životní situaci. „Přesto, že byl přihlášen na úřadu práce, kvůli zdravotním problémům a kriminální minulosti práci nesehnal. Stát mu nijak nepomohl, tak si musel prostředky sehnat alternativním způsobem,” snažil se soudu vysvětlit Kejřův advokát a navrhl pro svého klienta výchovný trest, nejlépe ve formě probačního dohledu úředníka.

Další dva obžalovaní, Ruslan Nemeš a Zdeněk Dvořák, odvolání stavěli na tom, že údajně nevěděli, k čemu budou jimi dodávané drogy použité. Nemeš dohodl pro Kejře s Radošem prvotní nákup efedrinu (a posléze i pervitinu) od Van Hai Nguyena. Ten v březnu dostal tři roky a odvolání nepodal.

Dvořák jim pak dodával i pseudoefedrin poté, co se rozhodli, že si drogu vyrobí sami, na vlastní pěst. Nemešovo odvolání soudce Milan Krejčiřík zamítl jako nedůvodné. Ukrajinec Nemeš si tedy odsedí 2,5 roku za spoluúčast.

O dva roky však snížil trest Dvořákovi, který dvojici vařičů prodal dva kilogramy pseudoefedrinu za 420 000 korun. „Soud akceptuje závěry krajského soudu ohledně zprošťujícího výroku o trestném činu nedovoleného ozbrojování,” uvedl předseda senátu Krejčiřík. I přes mírnější trest odcházel Dvořák se slzami v očích.

Kejř ve svém odvolání požádal soud také o umístění do věznice s dozorem (na místo původního vězení s ostrahou). S tím souhlasila i státní zástupkyně. Odůvodnila to Kejřovou osobnostní charakteristikou. Jinak soudu navrhla ostatní odvolání zamítnout jako bezdůvodná.

Pervitin vařili v zahradním domku

Mezinárodní gang výrobců a dealerů pervitinu poslal do vězení v březnu Krajský soud v Ústí nad Labem. Vařič Václav Kejř dostal devět let, Emil Radoš coby dealer osm.

Skupina, skládající se z Čechů, Vietnamce a Ukrajince, šířila před dvěma lety pervitin zejména v severních a západních Čechách.

Od Dvořáka koupili celkem dvě kila pseudoefedrinu, ze kterého pak Kejř vařil pervitin v zahradním domku své známé Gabriely Herákové (36). Kejř pervitinem zásoboval především okolí Chomutova, Radoš měl své klienty po celých severních Čechách. Gang byl dopaden v červnu roku 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám