Hlavní obsah

Člen gangu kuplířů je obviněn z vraždy prostitutky

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Ústí nad Labem začal v úterý rozplétat případ brutální vraždy prostitutky Maji Denkové, která se stala v prosinci 1996 v Dubí na Teplicku. Pro trestný čin vraždy je stíhán člen gangu bulharských kuplířů Emil Ivanov Dosev. Úterní hlavní líčení začalo výslechy trojice klíčových svědků, z nichž dva přijeli z Bulharska.

Článek

Doseva pomohl české policii dopadnout šéf gangu kuplířů Cvetomir Belčev. Před ústeckým soudem, kam se dostavil proti Dosevovi svědčit, prohlásil, že jej po svém propuštění z českého vězení v Bulharsku našel a místo jeho pobytu nahlásil českým kriminalistům. Doseva letos na jaře zadržela bulharská policie a vydala České republice.

Podle obžaloby Dosev, který byl Belčevovou pravou rukou a proto dostával 30 procent ze zisku, ubil prostitutku ve sklepě domu v Dubí. Údajně proto, že se chystala v noci z nevěstince utéci se svým zákazníkem.

Za vraždu jej již soud poslal v nepřítomnosti na 15 let do vězení, po jeho dopadení ale požádal o obnovu procesu. Dosev tvrdí, že dívku nezabil, z vraždy obvinil Krasimira Kurteva, který to podle něho udělal s Belčevovým vědomím. On údajně dívkám pomáhal. "Řekni pravdu a přiznej se, jak to s tou vraždou skutečně bylo," zaútočil v úterý Dosev na Kurteva.

Oba muži, kteří u soudu svědčili, naopak z vraždy viní Doseva. Kurtev, který Doseva údajně viděl, jak dívku bije pěstmi a kope do ní, uvedl, že ji mlátil do doby, dokud se nehýbala. Vraždě nezabránil, protože se Doseva bál. "Byl u francouzské legie a viděl jsem, jak jednou ranou pěstí dokázal zneškodnit člověka," řekl Kurtev.

Dosev prý zbil i kriminalisty

Také Belčev tvrdil, že agresivní Dosev střílel ze samopalu v jednom jejich podniků nebo že chytil dva kriminalisty, které zbil, svázal a odzbrojil.

Mrtvolu dívky v roce 1997 našli policisté, kteří zasáhli proti gangu Belčeva. Dosevovi, Belčevovi i dalším lidem se tehdy podařilo uprchnout. Belčev byl nakonec zatčen v Polsku a za kuplířství dostal desetiletý trest. Po propuštění z českého vězení se vrátil do Bulharska.

V úterý novinářům řekl, že má diskotéky v Bulharsku a obchoduje s auty v Německu, kde většinou žije. Do Česka nesmí, v úterý přijel za asistence policie pouze proto, že si jej předvolal soud. Podle Belčeva pracoval Dosev v Bulharsku, kde se skrýval, pro jednoho z tamních mafiánských bossů.

Soud s Dosevem má pokračovat až do čtvrtka, rozsudek podle soudkyně Jany Kurešové ale nepadne. Soud chce vyslechnout další svědky včetně bývalých prostitutek, které však v Bulharsku velmi těžko hledá. Soudkyně nevyloučila, že by některé svědky mohla vyslýchat i prostřednictvím telemostu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám