Hlavní obsah

Česko může vydat do USA Švéda podezřelého z terorismu

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v úterý rozhodl, že Česká republika může vydat Švéda libanonského původu Oussamu Kassira k trestnímu stíhání do USA. Spojené státy ho podezřívají z teroristického spiknutí i z napomáhání terorismu. Kassir byl zatčen na letišti v Praze, když letěl ze Švédska do rodného Libanonu.

Článek

"Rozhodli jsme, že vydání pana Kassira do USA je přípustné, a to na základě mezinárodních smluv," zdůraznil předseda soudního senátu Petr Beneš. Jeho usnesení ale není pravomocné, protože Kassirův advokát  podal stížnost, kterou se nyní bude muset zabývat odvolací pražský vrchní soud. Pokud ji zamítne, vše už bude záležet pouze na ministrovi spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi (ODS), který má jakési právo veta.

Může totiž i přes názory soudů rozhodnout, že Kassira do USA nevydá, nebo se soudy souhlasit a pak už nebude nic bránit přesunu údajného teroristy do Spojených států.

Obhájce nesouhlasí

"Trvám na tom, že podmínky pro vydání mého klienta nebyly splněny. Soud nepřihlédl k několika závažným okolnostem, které jsme mu předložili," uvedl obhájce Umar Switat.

Kassir byl zadržen na základě mezinárodního zatykače přímo na ruzyňském letišti předloni v prosinci. Poté skončil v předběžné vazbě v pankrácké věznici. Ve Spojených státech byl obžalován ze snahy o vybudování teroristického tábora Džihádu v Bly ve státě Oregon, kde prý cvičil další možné teroristy a učil je údajně zabíjet. USA ho také viní z podpory terorismu v souvislosti s internetovými stránkami, které provozoval a na nichž se objevily mimo jiné návody na přípravu jedů či různých výbušnin. [celá zpráva]

Soud důkazy nehodnotil

Soud podle předsedy senátu nemůže vůbec hodnotit důkazy, které má americká strana k dispozici ani přezkoumat, zda se skutky, z kterých je Kassir obviněn, staly či nikoli. Jeho úkolem bylo posoudit, zda podezření USA proti Švédovi mohou vést k jeho vydání. A protože Kassirovy údajné skutky a trestné činy popsané americkou stranou jsou součástí mezinárodní smlouvy o potlačování teroristických útoků, automaticky to prý jeho vydání umožňuje.

Použili smlouvu z roku 1925

Soud při rozhodování o Kassirově vydání vycházel také z bilaterální smlouvy mezi tehdejším Československem a USA z roku 1925 a musel dokonce sáhnout po trestním zákoně platném ještě za Rakousko-Uherska (z roku 1852), v němž se hovoří o přípravě vraždy jako skutku, pro který může být podezřelý vydán do jiné země. A z tohoto činu byl Kassir v USA obviněn v souvislosti se cvičným táborem Džihádu. "Naše smlouva s USA je hodně vousatá. Například Angličané, kteří loni rovněž vydali do Spojených států Kassirova spoluobviněného, vycházeli z jejich vzájemné smlouvy z roku 1972. Navíc tehdy anglický soud dokonce do USA vydal vlastního občana," podotkl Beneš.

Bojí se mučení a smrti

Upozornil ale na to, že by se měl ministr spravedlnosti při konečném rozhodování o vydání Kassira zabývat splněním závazků USA o ochraně základních lidských práv a svobod. Kassirovi totiž podle jeho obhájce hrozí dle amerických zákonů ve Spojených státech mučení a hlavně trest smrti.

Advokát Switat nevěří ani diplomatickým závazkům americké ministryně zahraničí, že se nic z toho neuskuteční. "Tyto záruky jsou právně irelevantní. Podala je zaprvé nekompetentní osoba a zadruhé i podle mezinárodních humanitárních organizací jsou tyto diplomatické záruky vždy porušovány," míní advokát Switat. Připomněl, že jiný soud v zahraničí kdysi rozhodl, že nemůže podezřelého vydat do USA právě pro to, že tam jsou obavy z mučení a smrti. "Tento případ je zcela totožný a já se obávám o život svého klienta," řekl Právu obhájce.

Matka byla verdiktem zničena

Kassirova matka, která kvůli soudu přiletěla až z Libanonu, byla z úterního verdiktu zničena. Krátce po odchodu z jednací síně křičela s pláčem anglicky, že její syn není žádný terorista. "Je to nespravedlivé rozhodnutí. Původně jsem se domnívala, že Česká republika je schopná se starat a vyslovit svůj názor. Bohužel jsem zjistila opak, je ovlivněna a USA jako velmoc vliv i v těchto případech. Jako matka svého syna znám, je to dobrá, který v životě nikomu neublížil, nezašlápl by ani mravence," řekla novinářům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám