Hlavní obsah

Pro rychlé vydání Švéda do USA chybí smlouva

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na řadu komplikací narazí český soud při rozhodování, zda vydat do USA švédského občana palestinského původu Oussamu Kassira (39), který byl předminulou neděli zadržen na ruzyňském letišti v Praze kvůli podezření z napomáhání terorismu. Vyplynulo to z pondělních informací kanceláře nejvyšší státní zastupitelky.

Článek

Podle žaloby vznesené před americkým soudem chtěl Kassir spolu s dalšími osobami vybudovat koncem 90. let výcvikový tábor pro svatou válku - džihád - na usedlosti v Bly v Oregonu. Vycvičení muslimové se pak měli přesunout do Afghánistánu. Hned prvním problémem je, na základě čeho by měl vůbec být Kassir do Spojených států vydán. Podmínky pro vydávání zločinců mezi Českem a USA totiž stanovuje stará dvojstranná smlouva ještě z roku 1925, ve které není o terorismu ani slovo.

"Samozřejmě o tom musí rozhodnout soud, zda by vydání na základě této smlouvy bylo možné, ale podle mého názoru by to byl problém," řekl v pondělí Právu náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk.

Úmluva o bombových útocích

Situaci by ale možná mohla "zachránit" mezinárodní úmluva o potlačování teroristických bombových útoků z roku 1997, mezi jejíž signatáře patří jak Česká republika, tak USA.

"V této úmluvě se státy zavazují uplatňovat vydávací řízení, i pokud se jedná o přípravu či pomoc k teroristickým útokům. Já se domnívám, že v tomto smyslu by úmluvu bylo možné aplikovat na tento případ," uvedl Fenyk.

I v případě, že se podaří vyřešit tento problém, je tu ale ještě další, možná mnohem větší. Ze stejného důvodu a na základě stejného mezinárodního zatykače, vydaného americkým soudem, byl totiž Kassir zadržen již jednou, ve Švédsku. Švédský soud ho ale v roce 2003 odmítl do USA vydat, protože se vznesená obvinění nepodařilo prokázat.

Podle vyjádření Kassirova českého obhájce ex offo Jana Červenky jeho klient naprosto popírá, že by v Oregonu někdy byl. "Byl v USA v roce 1999 jen jako turista," řekl Červenka včera Právu. Jak dále uvedl, bude navrhovat, aby si státní zástupce opatřil rozhodnutí švédských orgánů v této věci.

Od Kassirova zadržení 11. prosince běží americkým úřadům čtyřicetidenní lhůta, ve které musí o jeho vydání požádat.

Oprávněnost žádosti bude posuzovat pražský městský soud. Pokud jí vyhoví, konečné slovo ale ještě bude mít ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Reklama

Související témata:

Související články

Ptačí chřipku hlásí už i Švédsko

Testy provedené na kachně uhynulé ve Švédsku potvrdily, že zemřela na ptačí chřipku. Veterináři potvrili, že jde o kmen H5, který není pro člověka nijak...

Výběr článků

Načítám