Hlavní obsah

Bývalý policista, kterého vyhodili kvůli HIV, žaluje vnitro o půl miliónu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Muž, kterého vyhodili od policie kvůli tomu, že je HIV pozitivní, žaluje ministerstvo vnitra o pět set tisíc korun. Obvodní soud pro Prahu 7, který se žalobou zabývá, v úterý z jednání vyloučil veřejnost kvůli citlivým zdravotním údajům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odběr kapky krve z prstu pro testování na HIV (ilustrační foto)

Článek

Bývalý policista se HIV nakazil před pěti lety. Když mu lékař oznámil pozitivní diagnózu, začal se léčit v pražské Nemocnici na Bulovce. Jakmile se jeho zaměstnavatel počátkem roku 2011 o diagnóze dozvěděl, nařídil provedení „lékařského posouzení způsobilosti příslušníka bezpečnostního sboru k výkonu služebního místa”.

Lékař však namísto posouzení pouze ověřil diagnózu v nemocnici, kde bylo onemocnění policisty zjištěno.

Podle ombudsmana jde o diskriminaci

Osmadvacetiletého muže propustili na základě zdravotní nezpůsobilosti k výkonu práce podle vyhlášky o zdravotní způsobilosti, která se váže k zákonu o služebním poměru, kterým se řídí ozbrojené složky.

Podle dnes již bývalého ombudsmana Pavla Varvařovského, který muži doporučil, ať se obrátí na soud, ale jde o nepřípustnou diskriminaci.

„Onemocnění virem HIV (a to i v asymptomatické fázi) je možné považovat za zdravotní postižení, tj. za zakázaný diskriminační důvod dle antidiskriminačního zákona,” uvedl před dvěma lety Varvařovský.

Člověk nakažený HIV má povinnost o svém stavu informovat ošetřujícího lékaře a sexuálního partnera. Pokud mu infekce dovolí vykonávat i nadále svou práci, zaměstnavateli hlásit nic nemusí, protože se při běžném kontaktu nepřenáší.

Muž pracoval v Útvaru pro ochranu veřejných činitelů a hlídal izraelskou nebo americkou ambasádu v Praze. Soud bude pokračovat v jednání v lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám