Hlavní obsah

Bývalého poslance soudí jako uličníka, podle obžaloby poškrábal lak na cizím autě

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Osm let seděl v Poslanecké sněmovně, z toho čtyři roky byl předsedou parlamentní komise pro kontrolu policejních odposlechů. Teď stojí bývalý politik za ODS Jiří Bílý (63) před soudem jako uličník. Žalobkyně tvrdí, že společně se svým synem Davidem (38) úmyslně poničili vozidlo podnikatele Radoslava Švihly (41), se kterým se krátce předtím dostali do rozepře.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Bílý před tachovským soudem

Článek

K incidentu, v němž státní zastupitelství spatřuje přečin poškození cizí věci, mělo dojít v únoru 2013 na Malém náměstí v Boru u Tachova před sídlem Švihlovy firmy Webstyling.

„Po společné domluvě a v důsledku předchozího konfliktu s Radoslavem Švihlou poškrábali klíčem lak na zaparkovaném vozidle Volkswagen Touran patřícím firmě poškozeného, přičemž tímto jednáním způsobili škodu 10 200 korun,“ stojí v obžalobě, již ve čtvrtek projednával Okresní soud v Tachově.

„Je to lež,“ rezolutně prohlásil exposlanec. Podle něj škrábance na vozidle může mít na svědomí některý ze Švihlových věřitelů. „Dlužil peníze. Využil toho, že jsme přišli a nepohodli se. Tak to na nás hodil,“ má svoji verzi Bílý starší.

Vůbec mě ale nenapadlo, že skončíme až před soudem. Není proti nám žádný přímý důkaz.
Jiří Bílý, obžalovaný

Právě kvůli nezaplaceným třem tisícovkám za dodané krůty Švihlu tehdy v sídle jeho firmy oba obžalovaní navštívili.

„Pro nás je každá koruna dobrá. Měli jsme zrovna cestu kolem, tak jsme k němu zašli, protože pořád jen sliboval, že dluh srovná, ale kde nic tu nic. Nakonec jsme stejně odešli s nepořízenou,“ řekl Jiří Bílý.

Vztek údajně se synem měli, ale rozhodně si ho prý nevybíjeli způsobem popsaným v obžalobě. „Jen pár minut potom, co jsme z Boru odjeli, přišla od Švihly esemeska, že jsme mu poškrábali auto. Tak jsme se jen zasmáli a hodili to za hlavu,“ pokračoval exposlanec.

Když později začalo vyšetřování, tak to Jiří Bílý ještě bral s tím, že policisté musí prověřit Švihlovo trestní oznámení. „Vůbec mě ale nenapadlo, že skončíme až před soudem. Není proti nám žádný přímý důkaz,“ uzavřel.

Neviděl jsem je, připustil podnikatel

Poškozený podnikatel před soudem připustil, že obžalované sám přímo při činu neviděl. Upozornila ho prý na to jeho zaměst­nankyně Jana Strapková, která seděla u okna, odkud viděla na firemní auto.

„Já jsem oba pány vyprovodil ven. Jak se otočili zády a odcházeli, tak jsem zavřel dveře a zašel zpátky do domu. Pak za mnou přišla moje podřízená s tím, že mi asi něco škrábali na autě. Tak jsem ho šel zkontrolovat a viděl z obou stran dlouhé rýhy v laku, které tam předtím nebyly,“ vypovídal Švihla.

Oba muže už nezastihl, pouze zahlédl, jak odjíždějí ve zlaté Toyotě Land Cruiser. „Nejdříve jsem se jim snažil dovolat na mobil, ale měli obsazeno. Tak jsem zavolal policii a pak už to šlo mimo mě,“ uzavřel podnikatel.

Soud chce vyslechnout ještě další svědky a vyžádat si také oborné vyjádření k výši škody na poškozeném laku. Jednání odročil na srpen, kdy by mohl padnout rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám