Hlavní obsah

Bublan chce vypudit prostitutky z ulic

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Evergreenem se stává pro vládu snaha zatočit s prostitucí. Ministr vnitra František Bublan chce prostitutky vypudit z ulic - z blízkosti škol, dětských hřišť, ústavů pro mládež či hřbitovů do vymezených klubů, bytů či odlehlých prostor a zároveň je zdanit. Bublan a jeho spojenci v soc. dem. se zítra opět dostanou do křížku s lidoveckými ministry nad návrhem zákona, v němž se poskytování sexuálních služeb má stát samostatným podnikáním.

Článek

Ve vládě soc. dem. a unionisté s předlohou nenarazí, neboť mají nad lidovci velkou početní převahu. Podle prvních ohlasů není zákon bez šancí ani v parlamentu navzdory nelibosti KDU-ČSL a výhradám ODS.

Osoby vykonávající prostituci musí podle Bublanova návrhu získat povolení obce, být starší 18 let, zaplatit tisícový poplatek, předložit lékařské osvědčení a doklad o trestní bezúhonnosti. Prostituci tudíž nelze nabízet nebo vykonávat v pracovněprávním vztahu. Obce mají samy rozhodnout, zda umožní poskytování erotických služeb, či je úplně zakážou, a to včetně nevěstinců.

Šéf vnitra argumentuje, že regulovat prostituci je nejefektivnější řešení problematiky než její ignorování či zákaz, jenž stejně k ničemu nevede. Odhaduje se, že prostituci u nás vykonává 10 až 25 tisíc lidí a že funguje 800 nevěstinců, uvádí v návrhu předkladatel.

Kalousek: Stát nemůže být pasákem

I dobrovolná prostituce je ponížení lidské důstojnosti, a neměla by proto být postavena na úroveň běžného podnikání, řekl včera na dotaz Práva předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Zároveň dodal, že stejně bude fungovat i nelegální prostituce, kdy "řádné" prostitutky budou žádat od státu ochranu před nekalou konkurencí. "To znamená, že stát by se měl pak chovat jako pasák," zdůraznil.

I když jsou si lidovci podle něj vědomi, že jde o "zápas, v němž nejde nikdy zvítězit", vidí řešení ve zvýšení pravomocí obcím. "Aby mohly vytěsnit prostituci do míst, kde je to alespoň částečně snesitelné," dodal Kalousek. Šéf vnitra najde pochopení u komunistů. "Regulaci prostituce považuji za optimální cestu. Docela jsem na předlohu zvědavá a odmítat ji nebudeme," řekla včera na dotaz Práva poslankyně Zuzka Rujbrová ( KSČM).

Laštůvka: Prostituce je velká ostuda ČR

Vstřícně se tváří k zákonnému rámci prostituce místopředseda US-DEU, poslanec František Pelc. "Nemůžeme strkat hlavu do písku jako pštrosi a tvářit se, že prostituce neexistuje. Určitě v prvním čtení předlohu podpoříme," uvedl pro Právo. Předseda sněmovního zahraničního výboru Vladimír Laštůvka (ČSSD) považuje prostituci provozovanou v našem pohraničí za velkou ostudu ČR. "Předlohu podpořím tak intenzívně, jako kdyby šlo o plošná majetková přiznání," zvolil pro Právo příměr. Dodal, že nezbytnou podmínkou je pak důsledně prováděná kontrola.

Předseda senátního ústavněprávního výboru Jaroslav Kubera (ODS) je k návrhu skeptický, neboť je přesvědčen, že obce příliš administrativně zatíží. "Přikláněl bych se k vysokému správnímu poplatku pro prostitutky, v řádu několika desítek tisíc korun," uvedl na dotaz Práva.

Obce budou moci prostitutky zakázat

Čáru přes rozpočet mohou prostitutkám udělat obce. Svými vyhláškami mohou stanovit, na kterých veřejných prostranstvích a v jakém čase mohou držitelé s oprávněním nabízet prostituci, což má eliminovat především pouliční nabízení sexuálních služeb. Žádost o oprávnění k prostituci musí být doložena dokladem o zdravotním pojištění, posudkem o zdravotní způsobilosti a výpisem z trestního rejstříku. Povolení má platit na jeden rok, v průkazu s fotografií však nebude uvedeno jméno a příjmení z důvodu ochrany před zákazníky, například před vydíráním. Poskytovatel sexuálních služeb musí v pravidelných měsíčních intervalech navštěvovat lékaře, který mu dá do průkazu razítko se svým podpisem. Lékaře však smí změnit pouze jednou v kalendářním roce.

Za porušení zákona počítá Bublan s velkými sankcemi. Až pokuta do 50 tisíc čeká na prostitutku, která nebude mít licenci, lékařské osvědčení či ho pozmění. Stejný postih stihne i lékaře, který například vydá osvědčení, a přitom ví, že žadatel není zdravotně způsobilý poskytovat sexuální služby.

Ministr navrhuje i změny v trestním zákoně pro toho, kdo bez oprávnění vykonává prostituci a byl za to v posledních třech letech odsouzen nebo postižen. "Bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem," uvádí.

Bič na nevěstince

Zpřísnit se mají pravidla i pro erotické domy, kdy provozovatel zařízení dostane povolení na 10 let. Musí ale zaplatit do obecní kasy až 1500 Kč za každý i započatý metr čtvereční zastavěné plochy a každý i započatý kalendářní rok. Sazba o 0,75 Kč za metr čtvereční se zvyšuje za každé další nadzemní podlaží. Ve věcném návrhu zákona se předpokládalo, že zaplatí správní poplatek ve výši 200 tisíc korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám