Hlavní obsah

Brněnský policista kryl kamaráda, dostal podmínku a končí bez výsluh

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podmíněný trest, zákaz práce u ozbrojených sborů a k tomu odchod od policie bez výsluh. Tak skončil brněnský policista Daniel Vážan, který podle pravomocného verdiktu podstrčil svým kolegům nepravdivé doznání v případu řidiče ujíždějícího policejní hlídce, jen aby pomohl kamarádovi v bryndě. Navíc pro dalšího známého neoprávněně lustroval jeho bývalou přítelkyni.

Soud s bývalým policistou z BrnaVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Vážanův kamarád podle verdiktu ujížděl policii. Když došlo na vyšetřování případu, Vážan v policejním systému vytvořil doznání jiného člověka, ačkoli věděl, že je nepravdivé.

Navíc ze svého počítače neoprávněně lustroval bývalou přítelkyni jiného známého, který informace z policejních databází obratem donesl na sociálku a použil je v opatrovnickém sporu.

Muže už potrestal brněnský městský soud osmnáctiměsíční podmínkou s odkladem na 30 měsíců, obžalovaný se ale stejně jako státní zástupce proti verdiktu odvolal. „Klient by měl být zproštěn, soud důkazy hodnotil jen v jeho neprospěch. Neměl žádnou možnost ovlivnit ten případ, nebyl ani řešitelem spisu,“ tvrdil při odvolání mužův advokát.

Obviněný dal na stůl 150 tisíc. Na to nemám školení, hájí se obžalovaný expolicista

Krimi

Podle odvolacího senátu brněnského krajského soudu ale nebyl důvod do rozsudku zasahovat.

„Obžalovaný sepsal úřední záznam, když se kolegům nezdála podoba vyslýchaného s mužem, kterého zachytily bezpečnostní kamery, tak tam porušil své povinnosti. Neupozornil, že na záznamu poznal svého kamaráda. Nemáme pochyb ani o tom, že neoprávněně lustrovat tu ženu. Trest je přiměřený,“ prohlásila soudkyně Šárka Dufková.

Vážan se s trestem odmítal smířit. „Jen jsem vyslechl osobu, o které jsem měl za to, že řídila. Výslech jsem pak předal zpracovateli. Ze své pozice jsem nemohl nic ovlivnit, nebo snad zneužít pravomoc, neměl jsem k tomu ani žádný důvod. Teď jsem přišel o výsluhy a hledejte práci s takovým rozsudkem. Určitě budu podávat dovolání,“ řekl po rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám