Hlavní obsah

Běžkař v Jizerských horách zkolaboval ve frontě na občerstvení

Pětasedmdesátiletý běžkař zkolaboval ve středu odpoledne při čekání u kiosku s občerstvením na Promenádní cestě přes hřebeny. Ihned následovala náročná resuscitace, do níž se zapojila jak horská služba, tak svědci události.

Foto: Horská služba

Na pomoc přiletěl i vrtulník.

Článek

Naštěstí totiž stál ve frontě zároveň i lékař na běžkách a další lidé, kteří znali správné zásady při pokusu obnovit životní funkce.

„Ti ihned začali s nepřímou masáží srdce a externím dýcháním, a pokud pán přežije, je to především zásluhou jejich přístupu,“ komentoval dění u kiosku Jan Semerádt, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Muž ležel v Pardubicích bez pomoci pět dní, zachránily ho nesnědené obědy

Krimi

Dodal, že hlídka horské služby byla ze stanice na Jizerce u pacienta během pěti minut i přesto, že Jizerskohorská magistrála byla doslova přeplněna dalšími milovníky bílé stopy.

Hasiči, bagr a kamera. Pes byl v Jizerských horách devět hodin zaklíněný pod skálou

Krimi

Po příjezdu se horští záchranáři okamžitě seniora ujali a nasadili mu automatizovaný externí defibrilátor. „Ten nám stále radil pokračovat v resuscitaci a po nějaké době navrhl výboj. Ten ovšem nestačil, takže jsme pokračovali a poskytli pacientovi kyslík. Mezitím na místo dorazil i vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce,“ popsal záchranu běžkaře Semerádt s tím, že kolega z Bedřichova za nimi vezl i lékaře sanitního vozu.

Když se pak pánovi podařilo obnovit základní životní funkce, naložili jej a vrtulník s pacientem okamžitě zamířil k dalšímu ošetření do liberecké nemocnice.

Foto: Horská služba

Na pomoc přiletěl i vrtulník.

Reklama

Výběr článků

Načítám