Hlavní obsah

Berbr s Damkovou uspěli u Ústavního soudu ve sporu s rozhodčím

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) se bude muset znovu zabývat sporem místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra a bývalé šéfky komise rozhodčích Dagmar Damkové s bývalým fotbalovým rozhodčím Antonínem Kordulou kvůli výrokům sudího o jejich roli ve fotbalovém prostředí. Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti Berbra a Damkové, kteří jsou manželé, když rozhodl, že NS odmítl dovolání dvojice příliš formalisticky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Místopředseda FAČR Roman Berbr.

Článek

Celý spor má kořeny v září 2015, kdy Kordula v některých médiích bez obalu popsal, co si o působení Berbra a Damkové ve fotbalovém prostředí myslí.

Prohlásil, že Berbr ovládá a ovlivňuje fotbalové rozhodčí prostřednictvím své manželky Damkové, která je zcela pod jeho vlivem, že neposlušné a neloajální rozhodčí zesměšňuje a že rozhoduje o tom, kdo bude vyřazen z listiny rozhodčích.

Za uplácení rozhodčích fotbalových zápasů padly podmínky

Krimi

Soudy žalobu na ochranu osobnosti postupně smetly se stolu a NS pak dovolání odmítl kvůli tomu, že nesplnilo předpoklady přípustnosti. Dvojice se proto obrátila na ÚS a senát se soudcem zpravodajem Davidem Uhlířem jim dal za pravdu.

„Rozhodnutí NS vychází jako příliš formalistické, když dovolací soud skutečně posoudil stěžovateli podané dovolání v podstatné části v rozporu s jeho obsahem,“ konstatoval Uhlíř.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dagmar Damková (na snímku z roku 2013).

ÚS: Nepředjímáme výsledek řízení

„Ačkoli dovolání podané stěžovateli bylo kvalitativně hraniční, z pohledu ÚS zákonným požadavkům na vymezení předpokladů přípustnosti dovolání alespoň základním způsobem dostálo. ÚS ale zdůrazňuje, že v žádném případě nepředjímá způsob, jakým by měla být ze strany dovolacího soudu posouzena samotná přípustnost podaného dovolání, a už vůbec nepředjímá výsledek řízení ve věci samé,“ dodal Uhlíř.

Dvojice Berbr a Damková se soudí i s dalšími kritiky kvůli podobným výrokům.

Reklama

Výběr článků

Načítám