Hlavní obsah

Za vraždu nevlastního bratra dostal deset let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Tragédií skončilo letos 6. května setkání dvou nevlastních bratrů v Heřmanově Městci na Chrudimsku. Osmašedesátiletý Josef Liepold v ten den zemřel ve svém bytě po ráně kuchyňským nožem, kterou mu zasadil o devět let mladší invalidní důchodce Jaroslav Liepold. Obžalovaný byl za to v úterý senátem Krajského soudu v Hradci Králové potrestán deseti lety vězení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu k vyjádření.

Článek

Bratři spolu nebydleli, ale Jaroslav byl od konce dubna u Josefa na návštěvě. Osudný den spolu byli nejprve v bance, cestou zpět něco popili a pak se rozešli. Josef šel ke známému na návštěvu, kde dál popíjel, a pak ještě navštívil místní restauraci Na Růžku.

Jaroslav zamířil do Josefova bytu, kam jeho bratr dorazil v podvečer. Žádný z nich nebyl střízlivý a jak Jaroslav vypověděl, Josef ho začal zesměšňovat a urážet. Došlo ke vzájemnému fyzickému konfliktu. "Nevím co mě to popadlo, najednou jsem šel do kuchyně pro nůž a jak Pepík seděl v křesle, nůž jsem do něho zabodl," přiznal Jaroslav.

Zazvonil na první zvonek

Třináct centimetrů dlouhá čepel pronikla přímo do srdce a starší muž okamžitě zemřel. Jaroslav vyběhl z bytu na chodbu a zmáčkl první tlačítko zvonku, které se mu namanulo. "Ničeho se nebojte, zavolejte policii, zabil jsem bráchu! řekl mi, když jsem otevřela dveře," vypověděla sousedka, u níž pachatel zazvonil.

Znalci uvedli, že k afektovému jednání přispělo i to, že obžalovaný měl v době činu téměř dvě promile alkoholu v krvi. "Byl ve stavu na hranici středně těžké a těžké opilosti," řekl soudní lékař. Ačkoliv Liepoldův obhájce Miroslav Matouš apeloval na soudce, aby zvážili možnost udělení trestu pod spodní hranicí zákonné sazby, která je 10 až 15 let, předseda soudního senátu Jiří Vacek to odmítl.

"Trest je nejmírnější, jaký bylo možno uložit. Byť má obžalovaný nižší inteligenci, musel si být vědom, že při útoku nožem může zabít. Polehčující okolnosti, jako je přiznání a upřímná lítost, byť poněkud pozdní, jsme zohlednili při určení věznice s mírnějším režimem," poznamenal soudce. Liepold se také musí podrobit ambulantní protialkoholní léčbě a zaplatit škodu zdravotní pojišťovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám