Hlavní obsah

Další pacient brněnské psychiatrie skočil do Macochy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VILÉMOVICE

Skokem do propasti Macochy u Vilémovic v Moravském krasu spáchal ve čtvrtek večer sebevraždu šestačtyřicetiletý pacient Psychiatrické léčebny v Brně-Černovicích. Čin provedl v době, kdy byl na vycházce. Stejným způsobem se přitom v neděli zabila i mladá pacientka téže léčebny. Ústav je od propasti vzdálen 35 kilometrů.

Článek

Podle ředitele léčebny Marka Radimského není smrt muže výsledkem pochybení některého z jeho podřízených. "Drtivá většina pacientů je u nás dobrovolně. Vycházky dostávají lidé, u nichž nikdo nepředpokládá snahu vzít si život. Jsou případy, kdy se u pacienta velmi rychle mohou změnit nálady. Pak dochází k těmto tragédiím," uvedl.

Radimský se domnívá, že muže mohla ke skoku do Macochy inspirovat víkendová sebevražda ženy. Případy napodobování se u sebevražd podle něj občas objevují. Například kdysi se v České republice objevila série sebevražd spáchaných upálením.

Od třicátých let minulého století nalezlo smrt v Macoše více než 70 lidí. Sebevrazi se do ní vrhají z horního můstku. Po zhruba 130 metrech dopadá tělo na Kámen sebevrahů, z něhož by mělo sklouznout do hlubin Dolního jezírka na dně propasti. V prostoru mezi kamenem a jezírkem ale vznikl letos plot, který ostatky zachytí.

Pokud ale tělo skončí ve vodě, nemusí být vůbec nalezeno. Speleopotápěči zatím prozkoumali jezírko do hloubky 50 metrů. Další prostory v něm nejsou známy.

Vyprošťování těla z Macochy je velmi náročné. Zbytky těl je totiž nutné vynést ven Punkevními jeskyněmi. Zabránit skokům do Macochy je ale téměř nemožné. Horní můstek nad Macochou je totiž trvale přístupný veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Pacientka psychiatrie skočila do Macochy

Skokem do propasti Macocha ukončila v neděli večer svůj život čtyřiadvacetiletá pacientka Psychiatrické léčebny v Brně-Černovicích. V Moravském krasu byla...

Výběr článků

Načítám