"Muž k nám přišel až čtvrtý den po tom, co snědl smaženici z hub. Po požití jídla mu prý bylo zle, zvracel a měl průjem, ale potom se mu trochu ulevilo, takže k lékaři nešel. Když mu pak začalo být zase hůř, přišel do nemocnice. Ve stavu, kdy mu selhávala játra i ledviny, už jsme mu však nemohli pomoci," řekla lékařka septické jednotky intenzívní péče zlínské nemocnicie Eliška Bakalíková.

Jen ve Zlíně už devět otrav

Podle informací mluvčí nemocnice Karly Havlíkové hospitalizovali zlínští lékaři v této sezóně již devět pacientů s otravou houbami. Až na zmíněný smrtelný případ vyvázli ostatní konzumenti hub jen se zažívacími problémy. Například další muž, který byl po otravě houbami v ohrožení života, už týden leží na lůžku interní kliniky nemocnice. "Měl několik závažných přidružených chorob. Nevíme přesně, jakou houbu snědl, ale zřejmě to nebyla muchomůrka zelená, protože to by nepřežil," vysvětlil primář interny Jerguš Mistrík.

Otravy na dalších místech

Otrav houbami přibývá prakticky všude, i když zatím neskončily tak tragicky jako ve Zlíně."Neměli jsme tu totiž žádného pacienta v kritickém stavu. Pouze v jednom případě jsme ošetřovali houbaře, který pozřel mochomůrku citrónovou. Pobyl si na našem oddělení pár dní a pak jsme jej bez následků propustili," řekl Právu primář interního oddělení českobudějovické nemocnice Pavel Havránek.

"Od srpna jsme měli celkem sedm případů otrav houbami z Olomoucka a Rýmařovska. Jednalo se naštěstí jen o lehčí případy. Po jednodenní hospitalizaci mohli být pacienti propuštěni domů," řekl Právu mluvčí olomoucké Fakultní nemocnice Egon Havrlant. V převážné většině případů si podle něj houbaři spletli mírně jedovatou pečárku zápašnou s jedlým druhem žampiónů.

Na rozdíl od minulých let však letošní hojnost hub vhání houbaře do ordinací nejen kvůli otravám.

"Přicházejí sice na naši ambulanci občas pacienti s potížemi, ale pokaždé šlo dosud pouze o přejedení houbami a nikoli otravu," řekla Právu mluvčí jablonecké městské nemocnice Petra Krajinová.

Proto lékaři varují, aby lidé nesbírali houby, u kterých si nejsou stoprocentně jisti, a nemysleli si, že musí všechno, co najdou, sníst hned.

"Lidé by měli sbírat jen ty houby, které skutečně znají, a při sebemenších pochybnostech houbu nebrat," zdůraznil primář zlínské interny Mistrík.