Hlavní obsah

Důstojníci ÚOOZ podezřelí z padělání

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovací spisy policie o trestním stíhání obviněných mají vždy obsahovat pravé a nefalšované výpovědi svědků a osob podávajících vysvětlení. Má-li být naplněno právo na spravedlivý proces. Zřejmě se tak vždy neděje.

Článek

Právu se totiž podařilo nalézt svědka, který rozhodně popírá, že by podepsal úřední záznam sepsaný důstojníky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Záznam byl přitom založen do vyšetřovacího spisu finanční policie v kauze, kde bylo obviněno ze zločinného spolčení a uvrženo do vazby více osob. A některé z nich dokonce na řadu měsíců.

Podezření z falšování policejních záznamů a podpisů začala tento týden díky zjištění Práva vyšetřovat Inspekce ministra vnitra. "Případ je postoupen inspekci. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení. Jsou již v této věci vedeny úkony pro jiná podezření," odpověděl na dotazy Práva žalobce Michal Zachystal z pražského odboru vyšetřování.

Do případu zasáhl i ministr vnitra František Bublan tím, že "předal informace o této věci inspekci k prošetření", řekla mluvčí ministerstva Radka Kovářová.

Sporný záznam vznikl před dvěma lety v únoru. Odhalili ho advokáti při seznámení s vyšetřovacím spisem a pořizování kopií spisu. Zjistili, že důstojník ÚOOZ Filip Kraus ve stejný den a hodinu vyslechl dvě osoby a podepsal dva záznamy. Jeden podepsal smyšleným jménem jako "por. Petr Skála" a druhý podepsal svým pravým jménem "por. Kraus Filip". Na obou podivných záznamech je kromě údajně vyslechnutých osob podepsán také vietnamský tlumočník Antonín Nguyen.

Záhada odhalena

Záhadu přítomnosti Krause a Nguyena ve stejnou dobu na dvou různých místech se podařilo odhalit. Vysvětlení se zdá být prosté. Právu se totiž podařilo vyhledat svědka uvedeného na jednom ze sporných protokolů. A ten řekl, že se jeho výslech nekonal, takže nemohl být u sepsání záznamu, a tedy ho ani nepodepsal. Tento svědek není s ohledem na jeho bezpečnost jmenován. "To není můj podpis," řekl minulý týden Právu. Nevěřícně listoval předloženými stránkami protokolu podepsanými Krausem, Nguyenem a policejním důstojníkem Vladimírem Zavřelem. Zcela spontánně začal na důkaz svých slov opakovaně předvádět svůj podpis. Předložil i cestovní pas s vlastnoručním podpisem.

Předvedené podpisy svědka se na první pohled výrazně lišily od tří podpisů na policejním protokolu, které měly potvrdit jeho výpověď spolu s podpisy policistů a tlumočníka. "Nevím, co se děje. Mám strach o život dětí, manželky i svůj," poznamenal svědek. Svěřil se, že se necítí být ohrožen jen policisty, ale i některými vietnamskými krajany. Jednoho z nich už měsíce marně hledá Interpol, protože unikl z Vietnamu před trestem 25 let vězení do České republiky.

Nadřízený nedoporučil předat kontakt

"Vydal jsem inspekci pokyn prozkoumat důvodnost ochrany osoby, který Právu popřela pravost svého podpisu na úředním záznamu o podaném vysvětlení," sdělil ve středu Právu žalobce Zachystal.

Do vyšetřování případu podezřelých podpisů mohou vnést jasno experti Kriminalistického ústavu. Pokud je o to pracovníci inspekce požádají a finanční policie expertům vydá zmíněný vyšetřovací spis s původními podpisy k prozkoumání. Důstojník Kraus z odboru zločineckých struktur ÚOOZ ke spornému záznamu a podezření z padělaného podpisu řekl, že vzhledem k rozsahu celého spisového materiálu a popisu, který se mu dostává, není schopen určit, o jakou písemnost jde.

"Všechny úřední záznamy, které jsou součástí spisového materiálu, byly řádně sepsány a podepsány," řekl Kraus. Upřesnil informace, podle nichž se minulý týden nedostavil na finanční policii k výslechu. "Byl na poslední chvíli zrušen," uvedl a dodal, že nemůže vyhovět žádosti Práva o sdělení telefonického kontaktu, protože nedostal souhlas nadřízeného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám