Hlavní obsah

Za smrt sousedky si opilec odsedí 14 let

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Na čtrnáct let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek ústecký krajský soud 35letého Jana Musila z Podbořan na Lounsku za zabití o dva roky starší sousedky Drahoslavy Václavkové a za to, že vyhrožoval kolegovi v zaměstnání usmrcením. Senát ho uznal vinným z pokusu o vraždu a z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Musil i státní zástupce si k rozsudku ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

Opilý a ze zaměstnání frustrovaný Musil letos v lednu po hádce s manželkou, která se poté v podbořanské ulici Kapitána Nálepky schovala v bytě u sousedky, zabouchal odpoledne na její dveře a bodl Václavkovou do levé čelisti. Ta mu ještě předtím stačila říct, že pokud se ho bojí jeho manželka, tak ona rozhodně ne. Nůž s čepelí o délce 13,5 centimetru pronikl až do krčních partií a Václavkové, která o chvíli později zemřela, přeťal krční tepnu.

Několik hodin předtím Musil zbil svého spolupracovníka v podbořanské keramičce, kde pracoval jako topič, a vyhrožoval mu smrtí. Muž proto vzal rodinu a odjel se před opilým útočníkem schovat. Musila poté vykázala kvůli alkoholu z pracoviště jeho šéfová a to byl podle soudu důvod, který ho nastartoval k další agresi v jeho bydlišti.

Neposkytl oběti první pomoc

Musilovi podle předsedkyně senátu zásadně přitížila i skutečnost, že poté, co bodl svoji sousedku, neposkytl jí první pomoc ani nezavolal záchranku, a dál se dobýval do bytu, kde byla schovaná jeho manželka. Té po hádce, která předcházela tragédii, vyhrožoval, že "to s ní skoncuje". Zachránily ji ale zapříčené vchodové dveře u bytu Václavkových.

Obžalovaný, který sám přiznal, že je po popíjení alkoholu agresivní a má prchlivou povahu, během jedenáctiletého manželství zbil svoji ženu v opilosti již několikrát.

Gambler Musil, který zdůvodnění rozsudku provázel nesouhlasným kroucením hlavy, tvrdí, že si kvůli opilosti na útok nepamatuje. Soud mu navíc uložil zaplatit rodině zabité ženy 492 577 korun a musí se také podrobit ústavní protialkoholické léčbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám