Hlavní obsah

Policie stíhá exšéfa Telecomu Berdára kvůli střelbě

– PRAHA

Středočeští policisté zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání bývalého generálního ředitele Českého Telecomu Gabriela Berdára. ČTK o tom informoval jeden z kriminalistů, který si nepřál být jmenován. Podle dalšího zdroje byl manažer obviněn z vydírání, za které mu hrozí dva roky až osm let vězení.

Článek

Berdára loni v květnu napadli neznámí pachatelé u jeho domu v okrese Praha-východ. Zraněný Berdár po útoku odjel do nemocnice a cestou několika výstřely z legálně držené pistole zasáhl vůz dvou mladíků, které mylně považoval za útočníky.

K dnešní informaci ČTK o obvinění se Berdár odmítl vyjádřit. "Nechci specifikovat, za co je pan Berdár stíhán, ještě nebyl vyslechnut a pro nás by to tak bylo netaktické," uvedl kriminalista. V plánu podle něho vyšetřovatelé mají výslech obviněného i všech svědků.

Případ Berdárovy střelby po mladících byl dvakrát odložen. Nejdřív tak rozhodla loni v září policie, stížnost poškozených Vladimíra Račka a Stanislava Stěhuleho státní zástupce Martin Suska zamítl. Verdikt se ale dostal na stůl vrchnímu zastupitelství a také k nejvyšší žalobkyni Renátě Vesecké, která nařídila další prověřování. Berdárovo střílení pak v únoru znovu odložil Suska, podle kterého se potvrdil dřívější závěr, že se nestal trestný čin ani přestupek.

Policie přitom u Berdára prověřovala podezření z výtržnictví, případně z pokusu o ublížení na zdraví. Zmocněnec poškozených Michael Vích proti druhému odložení opět protestoval a krajský nadřízený žalobce z okresu stížnost uznal. Znovu byl případ loňské střelby otevřen v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám