Hlavní obsah

Vrahu Žirovnickému nepovolili nový proces

Právo, tim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někdejší ředitel nočního podniku Discoland Sylvie Albert Žirovnický (38) zatím nedostal šanci prokázat svou údajnou nevinu v případu vraždy jeho babičky Libuše (68), která byla ubodána v březnu 1993. Městský soud mu to ve středu znemožnil rozhodnutím, jímž zamítl jeho návrh na obnovu procesu. Stejně senát Jaroslavy Liškové naložil i s návrhem státní zástupkyně Jaromíry Biolkové, která nové řízení požadovala naopak v neprospěch Žirovnického.

Článek

Rozhodnutí není pravomocné, obě strany proti němu na místě podaly stížnost. Žirovnický, který nyní pyká za jinou vraždu, byl sice původně za smrt babičky uznán vinným, po odvolání však dostal pětiletý trest jen za krádež v jejím pražském bytě a za nadržování. Podle soudu ženu ubodal jiný muž, jemuž Žirovnický uložil byt vykrást. Když se tam poté vydal sám, našel babičku už mrtvou. Tělo oblečené do domácího oděvu vměstnal do peřiňáku a postaral se o odklizení krvavých stop. Současně odcizil sbírku zlatých mincí, hodinky a vkladní knížky.

Jeho manželka Sarah po letech přišla s verzí, že se jí s ubodáním babičky svěřil. O její výpověď se v návrhu na obnovu procesu opírala státní zástupkyně. Žirovnický se však proti tomu ostře ohradil.

"Nikdy jsem nikoho nezavraždil a nikomu jsem se k vraždě nepřiznal, natož manželce," sebevědomě pronesl včera u soudu. Současně zpochybnil manželčinu výpověď s odkazem na její chabé duševní zdraví. "Nebyla psychicky v pořádku, už když jsem si ji bral. Její jednání nechápu, přesto jsem ji miloval a určitým způsobem ji i teď miluju," doplnil chladně.

Hříčka s daty

V rámci své žádosti o nové řízení popíral kromě vraždy i samotné okradení mrtvé Libuše. Využil přitom nemožnosti spolehlivě určit přesné datum babiččiny smrti. "Pitva byla provedena ve stavu hniloby těla," vysvětlil soudní znalec. Úmrtní list byl nakonec vystaven na 19. března, podle znalce mohla ale zemřít už 17.

Žirovnický to ale považuje za nemožné, neboť podle něj svědci Libuši den poté viděli, jak si nese domů tři piva z nedaleké restaurace. U stařenky byl navíc doma nalezen kalendář nalistovaný právě na datum 18. března 1993. "Osmnáctého proto byla prokazatelně naživu, nejdříve mohla umřít až večer. Na tuto a pozdější dobu už ale mám alibi, nemohl jsem ji mrtvou okrást," ujišťoval.

Soud ale oba návrhy zamítl, neboť údajné nové skutečnosti nejsou natolik pádné, aby případ zcela zvrátily. "Po bedlivém zvážení důkazů byly oba návrhy shledány jako nedůvodné, dokazování v původním řízení bylo vyčerpávající," odůvodnila předsedkyně senátu Jaroslava Lišková. "Pro úmrtní list je nutné jedno datum vybrat, tím ale není možné vyvrátit i jiné datum smrti," doplnila. "Odsouzený měl navíc zakrvácené šaty, které pral," připomněla soudkyně.

Žirovnický je od roku 2002 ve výkonu šestnáctiletého trestu v souvislosti s vraždou Milana Honsedla. O dva roky dříve ho v pražské prodejně foto uškrtil na prádelní šňůře a pak se v provozovně zmocnil tržby. Podle policie se chtěl Honsedlovi pomstít, že proti němu v procesu s babičkou svědčil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám