Hlavní obsah

Skupina zlodějů kradla auta ve velkém

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Tresty vězení v délce od dvou do 5,5 roku potrestal ve středu Krajský soud v Hradci Králové skupinu mužů, která v letech 2003 a 2004 kradla ve velkém automobily. Před soudem stálo jedenáct obžalovaných. Skupina, v níž působili i čtyři Bulhaři, odcizovala auta převážně v Praze, ale i ve východních Čechách a dalších místech republiky.

Článek

Příliš si nevybírali, mezi ukradenými vozy však převažovaly značky VW a Škoda. Předloni v únoru se jim podařilo ukrást i služební vůz ministerstva financí.

Obžalovaní odcizená auta následně zbavovali identity a buď je okamžitě prodávali dál, nebo rozebírali na náhradní díly. "Původní obžaloba zněla na 36 krádeží automobilů, vloupání do vozidel a dalších skutků s celkovou škodou před deset miliónů korun. V některých případech jsem ale sám navrhl zproštění, protože důkazy ne vždy stačily k prokázání viny," připustil státní zástupce Jan Vodička.

Obžalovaní se k některým skutkům sami doznali, ale hlavní důkazy proti nim představovaly rozsáhlé policejní odposlechy jejich vzájemných telefonických rozhovorů. "Trestní spis má přes pět tisíc stran," uvedl předseda soudního senátu Luboš Sovák. "Cizinci se přímo podíleli na krádežích aut, a jeden z nich je od ostatních vykupoval a prodával dál, případně je rozřezával na náhradní díly a zajišťoval odbyt," sdělil Vodička.

Nejvyšší trest dostal jednatřicetiletý Christo G. Angelov. Je ale otázkou, zda si svých 5,5 roku skutečně odsedí, k soudu se totiž nedostavil a řízení je proti němu vedeno jako proti uprchlému. Celkem bylo potrestáno osm obžalovaných za 24 trestných činů, mezi něž patří i maření výkonu úředního rozhodnutí, padělání a pozměňování veřejné listiny či nedovolené ozbrojování.

Rozsudek není pravomocný, neboť státní zástupce i téměř všichni obžalovaní si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám